Habis saja breakfast pada 1 JANUARI 2013, maka bertolaklah kita ke Melaka..satu hari suntuk di Melaka, meredah sepermarket dan akhirnya ke pasar...ternampak lah benda ini yang namanya Cranberry Beans..@ Borlotti Beans. Bahasa Melayu panggil apa??? Kacang Cranberry agaknya!
Fresh! |
Cranberry Beans |
Aku beli 2 kg. Kira okey juga satu kilo RM7.
Aku memang jatuh hati dengan kacang ni kerana ianya segar, isinya cantik, padat, lemak, gebu...
Isinya cantik & padat! |
boleh buat batu selemban....... |
Bagaimana nak masak?
Macam-macam boleh masak - dengan pasta, dengan ayam, dengan daging, dengan pastries, sup dan macam-macam..
Hari ini aku tak larat, buat sup saja & senang tapi sedap!!
Jom kita buat Kacang Cranberry Sup:
You got to taste to believe it goodness!! |
Bahan-bahannya:
2 cawan kacang Cranberry
1 paket halwa winter melon / halwa kundur
2 liter air
Cara Menyediakannya:
- Masukkan kacang Cranberry ke dalam periuk.
- Masukkan air dan rebus sehingga empuk/ lembut.
- Masukkan halwa dan tutup api.
- Hidangkan panas @ suam @ berais!
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment