Saturday, 19 January 2013

IKAN KEMBUNG REBUS

Salam.... hai.. buat apa ya untuk makan tengahari ini? Bila penat idea pun kering kontang... Apa-apa yang simple dan membangkitkan selera menjadi pilihan hari ini...

Ok... ikan kembung rebus semalam yang disimpan dalam fridge kalau digoreng & makan dengan nasi panas-panas chun sangat !!

Jom ... aku rasa kalau ikan kembong rebus ni semua orang tahu...



Ikan kembung segar

Ikan kembung ni kalau kat KL... boleh mencapai RM12 sekilo... tapi kalau luar KL masih lagi RM4.00..... tengok musim..



Ikan kembung rebus

Walau bagaimana pun ini lah cara aku...

Bahan-bahannya:

1 kilo ikan kembung - dibersihkan
5 sudu besar garam - kalau tak mahu masin boleh dikurangkan
10 keping asam gelugor
2 batang serai (kalau suka) 

Cara menyediakannya:
  1. Perapkan ikan kembung dengan garam rata-rata.
  2. Susunkan ke dalam periuk.
  3. Masukkan asam keping dan sedikit air.
  4. Jika suka, masukkan  serai.
  5. Rebus sehingga masak.
  6. Sejukkan dan supaya lebih sedap, biarkan dua tiga hari.

Ikan kembung goreng


Sambal kicap

** Ikan kembung rebus ini boleh digoreng, & makan dengan sambal kicap, dibuat solok atau dibuat kerabu isi iakan...
Cubalah..


Mai Sepinggan !



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...