Ok... ikan kembung rebus semalam yang disimpan dalam fridge kalau digoreng & makan dengan nasi panas-panas chun sangat !!
Jom ... aku rasa kalau ikan kembong rebus ni semua orang tahu...
Ikan kembung segar |
Ikan kembung ni kalau kat KL... boleh mencapai RM12 sekilo... tapi kalau luar KL masih lagi RM4.00..... tengok musim..
Ikan kembung rebus |
Walau bagaimana pun ini lah cara aku...
Bahan-bahannya:
1 kilo ikan kembung - dibersihkan
5 sudu besar garam - kalau tak mahu masin boleh dikurangkan
10 keping asam gelugor
2 batang serai (kalau suka)
Cara menyediakannya:
- Perapkan ikan kembung dengan garam rata-rata.
- Susunkan ke dalam periuk.
- Masukkan asam keping dan sedikit air.
- Jika suka, masukkan serai.
- Rebus sehingga masak.
- Sejukkan dan supaya lebih sedap, biarkan dua tiga hari.
** Ikan kembung rebus ini boleh digoreng, & makan dengan sambal kicap, dibuat solok atau dibuat kerabu isi iakan...
Cubalah..
Mai Sepinggan !
No comments:
Post a Comment