Tuesday, 8 January 2013

LABU TUMIS

Hi.... penat atau tidak mesti masak. Yang penting tak makan di luar - kedai makan atau gerai, restoran @ hotel.  Aku lebih rela makan di rumah meski terpaksa masak ..

Labu Siam @ Manisa @ Chayote @ Cho-cho - ditumis & bikin sayur, tambah udang & sedikit karot...Alamak sedapnya!!!! 

Labu Siam @ Manisa @ Chayote

Senang sangat masak buah labu ini....

Jomlah cuba...

Sedap sangat !!
Bahan-bahannya:

1 biji labu Siam/Manisa - dihiris
1 inci karot - dipotong kecil-kecil
6 ekor udang basah (saiz - terpulang; aku guna kecil je)
2 biji bawang merah & putih - ditumbuk
600 ml air
garam secukup rasa

Cara menyediakannya:

  1. Panaskan minyak di dalam periuk.
  2. Tumis bawang dan kacau sampai layu.
  3. Masukkan udang, buah labu dan karot, kacau seketika.
  4. Masukkan air dan garam.
  5. Biar sehingga mendidih dan labu Siam lembut, masukkan garam.
  6. Angkat dan hidangkan.




Mai Sepinggan!!







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...