Resepi ini juga diberikan oleh sahabat aku iaitu Norhasifah. Alhamdulillah, tak pernah dia lokek untuk mengajar atau bagi petua untuk masak gulai ni...
Jom kita kongsi ilmu ini bersama-sama...
Gulai ikan tongkol |
Jom buat gulai ikan tongkol resepi Nora!
Bahan-bahannya:
2 ekor ikan tongkol - dibersihkan dan potong
15 keping asam gelugor
2 keping gula melaka
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 inci lengkuas
6 sudu cili kering yang sudah dimesin
4 sudu rempah kari ikan - jadikan pes
1/2 kg santan pekat
garam secukup rasa
7 biji cili padi
10 biji belimbing buluh
3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara Memasaknya:
- Garamkan ikan tongkol dan rebuskannya dengan sedikit air, asam gelugur dan gula melaka.
- Biarkan sejuk semalaman.
- Mesinkan halia, lengkuas, bawang merah sehingga lumat dan campurkan dengan pes rempah dan cili mesin.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan semua bahan di atas.
- Kacau hingga naik minyak.
- Masukkan santan dan kacau sebentar.
- Masukkan ikan, garam secukup rasa, cili padi, belimbing. ( Kalau suka masukkan gula melaka)
- Biarkan hingga mendidih.
- Angkat dan hidangkan
Enak !! |
Mai sepinggan !!
No comments:
Post a Comment