Friday, 4 January 2013

UDANG HARIMAU - KARI PEKAT


 Udang Harimau masak kari

Jeng ! Jeng!.. balik kerja hari ni nak masak apa?? Kalau orang utara, tiap hari masak kari pun tak pa... tapi nak masak kari apa???

Jenguk-jenguk dalam freezer, ada udang harimau Sabah & boleh dikarikan ....
Kari udang ni aku  kahwinkannya dengan ubi keledek, ngam sangat... pekat-pekat gitu !!
Tapi hari ini aku tak guna santan!! 

Jom tengok resepinya yang dah aku masak...

Bahan-bahannya:
5 ekor udang harimau
4 sudu  besar rempah kari udang - jadikan pes (campur sikit air)
1 biji ubi keledek - dipotong kiub
1 biji tomato - dibelah empat
3 ulas bawang merah - ditumbuk 
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari
2 sudu besar air asam jawa
4 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1/2 cawan air

Cara menyediakannya:
  1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang yang ditumbuk berserta halba campur sehingga kekuningan.
  2. Masukkan rempah kari dan daun kari, kacau hingga naik minyak dan wangi.
  3. Masukkan ubi keledek, kacau dan bila empuk masukkan udang.
  4. Masukkan air, air asam jawa, garam & tomato.
  5. Masakkan sehingga agak pekat.
  6. Angkat & hidangkan.....TERBAIK !!!!




Mai Sepinggan!

















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...