Udang Harimau masak kari |
Jeng ! Jeng!.. balik kerja hari ni nak masak apa?? Kalau orang utara, tiap hari masak kari pun tak pa... tapi nak masak kari apa???
Jenguk-jenguk dalam freezer, ada udang harimau Sabah & boleh dikarikan ....
Kari udang ni aku kahwinkannya dengan ubi keledek, ngam sangat... pekat-pekat gitu !!
Tapi hari ini aku tak guna santan!!
Jom tengok resepinya yang dah aku masak...
Bahan-bahannya:
5 ekor udang harimau
4 sudu besar rempah kari udang - jadikan pes (campur sikit air)
1 biji ubi keledek - dipotong kiub
1 biji tomato - dibelah empat
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 sudu teh halba campur
1 tangkai daun kari
2 sudu besar air asam jawa
4 sudu besar minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1/2 cawan air
Cara menyediakannya:
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang yang ditumbuk berserta halba campur sehingga kekuningan.
- Masukkan rempah kari dan daun kari, kacau hingga naik minyak dan wangi.
- Masukkan ubi keledek, kacau dan bila empuk masukkan udang.
- Masukkan air, air asam jawa, garam & tomato.
- Masakkan sehingga agak pekat.
- Angkat & hidangkan.....TERBAIK !!!!
Mai Sepinggan!
No comments:
Post a Comment