Friday, 30 November 2012

ACAR BUAH


Acar buah.. kalau kenduri-kendara orang hidangkan sebagai lauk sampingan bersama Nasi Biryani, Nasi Tomato, Nasi Minyak ... atau tak salah juga makan dengan nasi putih. 

Bulan puasa acar buah ini menjadi pembuka selera sewaktu makan nasi untuk bersahor. Masa tahun 90an, kalau aku nak makan acar buah ni, biasanya minta Cik Hawa Baba buatkan.. sedap!!  Emak Mertua (Puan Aziah Abdullah) juga sangat hebat buat Acar Buah, dan biasanya Emak Aziah akan guna buah limau nipis dan belimbing yang dijeruk oleh beliau sendiri.. TERBAEK!!!

Acar buah ni juga termasuk dalam kategori masakan yang MUDAH dan SIMPLE tapi sedap .... :)

Kalau ada siapa-siapa nak try buat Acar Buah ni, boleh ikut resepi ini...aku ikut dari Chef Ema kelas masakan kat Melawati.

Jom try buat Acar Buah..

Acar Buah-Buah Jeruk

Bahan-bahan:

1 kg campuran buah-buahan jeruk
            (cermai, buah kana merah, buah kana hijau, limau kasturi, perun, pala)
100 gm bawang putih - dibelah dua
100 gm bawang merah - belah dua
100 gm halia - dihiris halus
Cuka secukup rasa
4 sudu besar gula
100 gm kismis (jika suka)
3 sudu besar cili kering mesin
2 sudu makan gula merah
garam secukup rasa
1 kuntum bunga lawang & 1 inci kulit kayu manis
minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
2. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bawang putih, bawang merah dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan cili kering & kacau hingga naik minyak
4. Masukkan buah-buahan jeruk.
5. Masukkan cuka dan gula dan kacau sehingga sebati dan pekat.
6. Angkat dan hidangkan

Acar Buah - simpan dalam balang kedap udara





Mai Sepinggan!

Jeruk manis dimakan manis
Manis pula kulit bijinya
Memang manis dipandang manis
Manis ditambah dengan budinya..

                                                       .... Pantun Melayu

Thursday, 29 November 2012

KURMA AYAM



Hi... hari ini resepi kurma ayam @ Masak Putih. Biasanya dimakan bersama nasi minyak, nasi tomato, nasi Biryani atau nasi putih biasa pun sedap juga. Kalau di sebelah utara, kurma ni biasanya dipanggil Masak Putih.

Ini adalah resepi kurma yang paling simple, mudah tapi sedap yang diperturunkan oleh emak kami. Selalunya emak mengajar kami memasak semasa kami cuti sekolah...



Jom masak kurma !!


Kurma Ayam
























Bahan- bahan :

1 ekor ayam sedang (dipotong 10)
4 sudu besar rempah kurma ( bancuh dengan air & jadikan paste)
3 biji kentang - kupas dan potong 4
1 biji bawang besar - belah 4
2 biji cili merah besar  - belah 2
3 cawan santan kelapa

Kurma - Masak dengan api perlahan 
Untuk perap:
2 sudu besar kerisik
2 biji bawang putih - tumbuk
4 biji bawang merah - tumbuk
1 inci halia - tumbuk

Untuk tumis:
2 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 inci kulit kayu manis
2 ulas bawang merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk

1 tangkai daun kari
minyak untuk menumis
garam secukup rasa.


Cara-cara:
1. Perapkan ayam dengan campuran  bawang merah, bawang putih, halia  yang ditumbuk, kerisik dan rempah kurma selama 15 minit.
2. Panaskan minyak dan tumis dengan bahan-bahan tumisan.
3. Masukkan ayam yang telah diperap & kentang.  Kacau sekali sekala dan masak sehingga naik minyak.
4. Apabila kentang dan masak atau  lembut,  masukkan  santan.
5. Masukkan bawang besar dan cili besar & masukkan garam secukup rasa.
6. Apabila sudah masak, angkat & hidangkan.


Nota:
Kita boleh buat kurma daging, kambing atau telor dengan menggunakan resepi ini.





 Mai Sepinggan !!


LEMPENG PISANG TRADISIONAL

Salam... pagi ini breakfast LEMPENG PISANG @ BANANA PANCAKE (?)


Lempeng Pisang Tradisional :)
Sedap dimakan dengan sambal tumis bilis

Sebenarnya lempeng ni boleh dibuat untuk breakfast atau minum petang... atau bila-bila masa yang korang rasa teringin. 


Nak buat lempeng pisang ni dua benda utama kena ada, pisang dan daun pisang.... Aroma daun pisang woww, sedap ! Lempeng ni nak buatnya sangat simple. Lenyek2 pisang tambah tepung, bakar.... tapi ada juga yang buat lempeng pisang ni tak guna daun pisang, lantas jadilah ia macam lempeng biasa atau "peknga" ...

Jom buat lempeng pisang...

Bahan-bahannya:
20 biji pisang awak  -  dibuang kulitnya & dilenyek - boleh guna pisang emas
3  camca besar susu pekat - boleh ganti dengan gula
Pilih pisang masak ranum
 (ikut selera  kalau dah cukup dengan  manis pisang pun dah kira ok.. )
1/2 cawan kelapa parut putih 
2 susu teh garam
3/4 cawan tepung gandum
daun pisang dibersihkan dan dipotong saiz sejengkal


Cara-cara :
  1. Lecek pisang hingga lumat. Masukkan susu pekat, garam & gaul  hingga sebati.
  2. Masukkan  kelapa parut dan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, kacau rata dan rehatkan 5 minit.
  3. Panaskan kuali leper,  sendukkan  adunan tadi ke dalam daun pisang - menjadi lempeng lebih kurang 1 cm  dan masakkan.
  4. Balikkan dan masak lagi hingga kuning ke-emasan.
  5. Bila masak, angkat dan hidangkan.                                                

Lecekkan @ hancurkan 

Boleh beli RM2 kat Chow Kit boleh dapat banyak sangat!

Api sederhana, kalau tidak daun pisang hangus tapi lempeng
tak masak...

Lempeng Pisang - Aromanya sangat wangi...

Cubalah buat Lempeng Pisang sendiri ...






                                                              Mai Sepinggan!!

                                            "Pisang emas dibawa belayar
                                              Masak sebiji di atas peti
                                              Hutang emas boleh dibayar
                                              Hutang budi dibawa mati"
                                                                                             - Pantun Melayu 
                                                                                                                

Wednesday, 21 November 2012

KHABSA (NASI ARAB) "كبسة"

"كبسة" KHABSA ... untung juga ada kawan Arab... dapat belajar masak Khabsa. Said,  kawan  yang sudi mengajar masak dengan tulus mulus.. 

TERIMA KASIH Said!! Dan aku pun masak berkali-kali sampai OK!! Sampai  terima tempahan lagi... terima kasih juga kepada Norhashimah Derani, kawan aku yang berada di Abu Dhabi yang bagi sijil lulus dengan kepujian. Ohhh tak lupa juga kawan Tilah, Hannan dari Saudi Arabia yang juga bagi lulus dengan kepujian.....


Bila  pak Arab & mak Arab ke Malaysia, Student-student  negara Arab ke UIA serta Universiti swasta, maka restoran makanan Arab tumbuh macam cendawan. Pergi ke mana saja mesti ada restoran Arab "مطعم". Mula-mula try Khabsa ni di Rawsha, pas tu pergi juga ke Hadramawt.


Said kata, "Sis, masak sendirilah. Senang saja! "


Khabsa makanan  Arab - resepi dia orang ni ikut tempat  sama ada Yemen, Saudi, UAE, Algieria , Teluk atau lain-lain.... Ikut tempat, cara & rempah yang diguna. Tapi yang utamanya beras panjang, lada hitam, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga. 


Lauk nasi Khabsa ni pula macam-macam cara masaknya. Yang popular orang panggil mandhi. Mandhi ni sebenarnya daging atau ayam yang dimasak dalam tanah. Kedua popular ialah mathbi - masak atas batu dan yang ketiganya madghut.... masak dengan pressure cooker atau kita kata mereneh. 


Apa pun, resepi Khabsa yang Said Algiers ajar,  Simple sangat tapi SEDAP sangat.

Jom masak Khabsa !
Khabsa Kambing @ Nasi Arab
Bahan-bahan:

1 kg beras Arab = untuk 12 orang makan    
2 biji bawang holland (yellow onion)            
1 biji karot sedang                                           
2 biji tomato masak sedang                           
*** Blend sampai halus

 2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji cardamon ( buah pelaga)
sedikit lada hitam
minyak untuk menumis
garam secukup rasa


Cara Menyediakannya:
  1. Basuh beras Arab dengan air panas dan sejatkan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan lada hitam.
  3. Masukkan bahan yang dikisar, air dan biarkan mendidih.
  4. Masukkan beras dan tutup - biarkan hingga masak - lebih kurang 35 minit 
    ( Biar kan masak - jangan kacau!!


Nasi Arab - Khabsa kosong
 ** Hidangkan bersama kambing dan sos nasi Arab SALATA HARA atau Salad/ sayuran mentah sebab orang Arab tak makan sayuran yang ditumis (masak)

Lauk nya pula - Kambing @ Ayam 

Bahan-bahannya :
1 kilo kambing atau  2 ekor ayam (potong 8)    
3 ulas bawang putih                                               
2 biji bawang holland (yellow onion)                       
1 sudu kecil lada hitam                                           
4 sudu serbuk cili   ( kalau suka pedas tambah le ikut kesesuaian)                                            
4 biji buah pelaga      

*** semua bahan di atas,  Blend sampai halus
                                           
minyak untuk menumis

Cara Menyediakannya:
  1. Panaskan minyak & tumis bahan-bahan tadi hingga naik wangi.
  2. Masukkan kambing atau ayam.
  3. Masukkan air sehingga separuh kambing atau ayam tadi.
  4. Masak selama satu setengah jam, biar kuahnya pekat.
  5. Masukkan garam secukup rasa.  
  6. Angkat dan hidangkan bersama nasi khabsa.
SOS SALATA HARA( SOS ARAB) :
Bahan-bahannya:
2 biji tomato
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 biji cili padi
2 biji cili hijau
jus lemon & garam untuk perasa

Cara Menyediakannya: 
  1. Blend semua bahan di atas.
  2. Masukkan jus lemon dan garam mengikut rasa.
  3. Hidangkan bersama nasi khabsa dan kambing......
Laguna Salad 
Salad 



Mai Sepinggan!!
يتيح تناول الطعام


DAGING GORENG KUNYIT



Satu lagi masakan yang simple dan cepat dimasak tapi sedap dimakan ialah daging goreng kunyit. Apabila dimasak, daging yang diperap dengan  kunyit ini akan menaikkan bau wangi...
Hmmmm, kemudian hidangkan dengan nasi panas !


Daging Goreng Kunyit 


Bahan-Bahan:

500 gm daging  lembut
2 sudu teh kunyit - biasanya aku guna kunyit hidup
3 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu teh  jintan manis - tumbuk
2 labu/biji bawang besar - potong
2 sudu besar air asam jawa
1 batang daun bawang besar
garam secukup rasa
2 sudu kicap pekat manis
minyak untuk menumis
1 cili merah

Cara:
1. Perapkan daging dengan kunyit dan jintan manis.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak & tumis bawang yang ditumbuk.
3. Masukkan daging dan goreng sehingga hampir masak dan masukkan bawang besar,
 daun bawang, kicap, air asam jawa, garam secukup rasa dan cili besar
4. Kacau sebentar & angkat. Hidangkan..











Mai Sepinggan!

Tuesday, 20 November 2012

LASAGNE & LASAGNE & LASAGNA SEDAP !!

Lasagne ..The taste of Italy!
Hari ini kita try masakan Italy.... Lasagne! rasanya tak lah susah sangat. 
Resepi ini dari kelas memasak kita orang dan  modify ikut selera sendiri...

Lasagne - hmm..sedapnya
Lasagne boleh dilapis-lapis dengan daging, seafood  dan  juga sayur-sayuran.
Senang je kalau semua  dah ada bahan.
Jom masak lasagne!
Bahan-bahannya:
225 gm lasagne
100 gm mozarela cheese - diparut
100 gm cheddar  cheese - diparut
2 sudu besar parmesan cheese - diparut 

Sos Bolognese
400 gm kisar daging
300 gm tomato - concassee ( kupas/buang biji & cincang)
2 batang karot  - potong dadu 
4 ulas bawang putih -
3 biji bawang besar -cincang
5 sudu besar tomato puri
1 helai daun basil
garam, lada putih, minyak untuk menumis

Sos Bechamel 
100 gm butter
100 gm tepung
1 liter susu UHT 
1 daun basil
1/2 cawan cheese  parmesan 
garam, gula, lada hitam secukup rasa

Cara menyediakannya: 
1. Panaskan oven 190'C & grease loyang pembakar.
2. Didihkan air dan rebuskan kepingan lasagne sehingga lembut - angkat, tos & ketepikan.
3. Sediakan sos bolognese : 
     - panaskan minyak, saute semua bawang hingga layu
     - masukkan daging - kacau hingga masak
     - masukkan karot, tomato puree, tomato concassee
     - renehkan dan suaikan rasa.
4. Sediakan sos bechamel :
    - cairkan butter dalam periuk
    - masukkan tepung gandum - kacau sampai sebati (roux)
    - panaskan susu & masukkan daun basil angkat dan biar suam
    - campurkan susu suam dengan roux & renihkan 30 minit sehingga pekat dan licin.
    - perasakan dengan cheese, garam, gula dan lada secukup rasa


Sos Bechamel
5. Lapiskan kepingan lasagne dalam loyang pembakar, diikuti sos bolognese,  
    dan sos bechamel.
6. Taburkan  cheese  sehingga habis semuanya ( atas sekali sos dan cheese).

Lasagne - belum bakar
Cheese di atas sekali 
7. Bakar sehingga atasnya keperang-perangan (45 minit).
8. Angkat dan hidangkan panas-panas.

Lasagne - 3/4 masak untuk disimpan di freezer
Sedap dimakan panas-panas


  
Mai Sepinggan!!
Andiamo a mangiare!!


SAMBAL TUMIS UDANG SEDAP !

Sambal tumis udang! Hmmmm... yang pastinya mesti sedap... terasa pedasnya! Aku rasa sambal tumis yang sedap ialah yang merah menyala, terasa pedasnya serta asam dan garamnya.. kalau tidak... Hmm tak best lah! Setengah orang suka letak gula pulak... jadi manis dan tak pedasla....


Sambal Tumis Udang 

Bahan- bahan:

1/2 kg udang kertas - dibersihkan
20 biji cili kering  - dikisar
2 labu bawang besar - dipotong bulat
3 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih  - ditumbuk
3 sudu besar air asam jawa
garam secukup rasa
minyak masak  secukupnya untuk menumis

Cara-cara:
1. Tumis bawang tumbuk kedalam kuali sehingga kuning.
2. Masukkan cili kisar & masakkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan udang, air asam, bawang besar dan garam secukup rasa.

  Note :
1. sekiranya anda "takut" pedas, letaklah gula seikut rasa agar tidak tersiut-siut..
2. kalau nak  lebih "adventure" lagi boleh tambah buat petai; maka jadilah  sambal tumis udang petai atau rebung juga boleh dijadikan kawannya..

              
Sambal Tumis Udang & Petai 









Mai Sepinggan !


Monday, 19 November 2012

IKAN BAKAR - IKAN TERMENONG @ KEMBONG !

Hello, hello... hari ni nak masak apa?? Nak masak untuk  makan tengah hari ... termenong punya termenong teringat ada ikan kembong segar dibeli semalam. 

Ikan  Temenong -  bakar dan cecah cili kicap- Simple & Sedap!


Ikan kembong bakar

Bahan -bahan:

1 kg ikan kembong -  bersihkan
garam kunyit
daun kunyit secukupnya
10 biji cili padi + 1biji cili merah - dihiris
1 biji bawang besar - dipotong & dihiris
1 biji limau (kasturi / nipis @ lemon)
4 sudu besar kicap pekat lemak manis

Cara-cara:

1. Ikan digaram kunyitkan secukup rasa.
2. Nyalakan arang/ oven.
3. Bakar ikan balik-balikkan sehinggan masak dan hidangkan bersama cili kicap.
4.  CILI KICAP = Campurkan cili padi + bawang + limau + kicap & gaulkan.

Ikan Kembong bakar

Cili Kicap

Mai Sepinggan !


Thursday, 15 November 2012

BEE HOON - MEE HOON SUP KUNING ( UTARA)

Bee Hoon Sup!!!!
Orang Utara macam  orang Perlis & Kedah tak sah kalau bee hoon sup dia tak berwarna kuning. Bee Hoon sup ni tak ada  kat negeri lain... kalau ada pun tak serupa !!

Meehoon Sup Utara
Banyak-banyak aku berjalan pi mai- pi mai, memangla bee hoon sup ni  best ! SIMPLE & BEST !! Awat tak simple nya,  dia hanya pakai sup, daging, cabai, lobak asin, daun sup + daun bawang.  Kalau makan kat gerai di Perlis atau Kedah boleh oder yang biasa atau special.  Kalau order  yang special depa akan letak banyak daging. Setakat ni yang aku pernah makan, bee hoon sup yang sedap ni kalau di Kedah ialah kat Kuala Nerang, gerai depan hospital Kuala Nerang.... tak tau ada lagi dak.

Kalau di Perlis pulak, kalau nak pekena Bee Hoon Sup ni boleh pi di Kedai  Dan di Simpang Empat Syed Kassim. Woww... mintak yang special.... kadang-kadang kalau nasib baik dia letak daging bakar. Best!!



Bee Hoon Sup Utara (Mee Hoon)
Biasanya Bee Hoon sup ni kalau di rumah, orang disediakan  semasa hari raya terutamanya pada Hari Raya Haji / Korban....

Esok aku kena buat Bee Hoon sup kuning ni... sebabnya, ada kawan Cik Gu Nor Hashimah bertukar balik mengajar di Pulau Pinang...Dah lama dia minta aku buat  nak makan tapi tak jadi-jadi sampailah dia nak pindah.... hu hu hu... hu hu hu !!!!

Bahan-bahannya:
Sup :

1 kilo daging ( aku suka daging betis + campur dengan 2 kg tulang rusuk @ gear box)
6 sudu besar rempah sup ( boleh guna sup bunjut - 4/5 bunjut)
6 ulas bawang merah & bawang putih ditumbuk
1 inci  halia ditumbuk
garam secukup rasa


Pelengkap:

6 tangkai daun bawang - hiris
6 tangkai daun sup - hiris
lobak asin - dipotong dadu
bawang goreng

Cili mesin / serbuk cili - ditumis dan dijadikan pes


1 bungkus bee hoon - rendam dan letakkan 2 sudu besar kunyit serbuk - dicelur

Pelengkap untuk Mee Hoon sup utara
Cara-Cara:

1. Rebuskan daging & tulang dengan air secukupnya bersama bahan-bahan untuk sup  sehingga daging lembut dan letakkan garam secukup rasa. Angkat daging dari sup bila sudah lembut dan hiris nipis-nipis.
2. Hidangkan  panas-panas - letakkan mehoon, hirisan daging, daun sup, daun bawang, lobak asin, sup panas dan bawang goreng.








Mai Sepinggan !!



BERGEDEL DAGING

BERGEDEL - bahan utama untuk bergedel ialah kentang. Ada bermacam variasi bergedil ; bergedel daging, bergedil ayam, bergedel  udang, bergedil jagung, bergedel tahu, bergedil sayuran.... apa saja boleh asalkan suka!


Bergedel Daging

Kalau sebut saja bergedel, di rumah aku  lima atau enam  biji  memang tak cukup.... mesti kena buat banyak-banyak baru berbaloi. Bergedel boleh dimakan begitu saja bersama cili sos atau dimakan sebagai lauk bersama nasi, atau dengan soto atau diisi dalam roti seperti falafil... enak !!

Nak buat bergedel  juga ada macam-macam cara... setengah orang suka kentang digoreng... ada yang suka kentang direbus...aku suka kentang untuk bergedel ni direbus- sebabnya tak mau dua kali goreng.

Kalau kita beli bergedel dari kedai, kadang-kadang ada gerai atau restoran yang guna ayam atau daging  recycle, minyak recycle, atau ada yang keras boleh baling ke dinding...jadi, kalau nak makan sedap & sihat... jom kita buat bergedel sendiri di rumah. Murah, Simple, Sedap & Sihat !!



Bahan-bahan:

8 biji kentang ( kupas,  rebus dan lenyek)
200 gm daging kisar
2 tangkai daun sup (hiris)
2 tangkai daun bawang (hiris)
3 sudu besar bawang goreng
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sudu kecil lada putih (ditumbuk kasar)
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng
3 biji telur untuk salut

Bergedel - Bentukkan ikut selera sendiri
Cara:
1. Campurkan semua bahan - kentang, bawang goreng, daging kisar, daun bawang, daun sup, serbuk lada, garam. Gaul sehingga sebati.
2. Bentukkan seperti bola (saiz- ikut kesukaan)  dan leperkan sedikit.
3. Panaskan minyak di kuali.
4. Pukul telur (letakkan sedikit garam)
5. Sadurkan bergedel tadi dengan telur & goreng dengan api sederhana.
6. Bila bergedel menjadi kekuningan , angkat dan sejatkan minyaknya.
7. Hidangkan bersama cili sos.


Bergedil -nyum !   nyum!






mai sepinggan !


Wednesday, 7 November 2012

AYAM PANSUH


Ayam Pansuh merupakan hidangan yang biasanya dihidangkan oleh masyarakat Iban  di Sarawak, Malaysia. Ianya  merupakan sejenis masakan iaitu  ayam dimasak di dalam buluh bersama bahan-bahan  dengan sedikit air (yang kemudiannya akan menjadi sup), perasa dan ditutup dengan pucuk ubi kayu. Pucuk ubi ini kemudian boleh  dihidangkan dan dimakan bersama-sama dengan ayam serta nasi. Ayam Pansuh ini merupakan hidangan utama semasa  perayaan kaum Iban dan Bidayuh di  Sarawak.

Semasa aku melawat Sarawak, hidangan ayam Pansuh ini disediakan sendiri oleh Belaja dan isterinya Nur. (Sori dik, akak masih boleh guna nama ini kan??)..

Tak dapat digambarkan betapa gembiranya perasaan ini, dapat merasa masakan Chef  Belaja, adik aku !! 

Mengikut Belaja.... " akak... orang Iban makanan mereka semua rebus-rebus.. tak ada yang goreng! Saya mula-mula sampai Perlis dulu (1980 - tingkatan satu di sekolah  Perlis) makan telur goreng... aduih... first time rasa telor goreng!"

Orang-orang Iban sihat-sihat dan kuat belaka.... tak macam orang-orang yang suka sangat dengan KFC, McD dan macam-macam fast food... atau kari- kari- masak lemak..

Jadi hari ini jom  kita cuba ayam pansoh!!  Jom Sihat !!



Bahan-bahan:

1 ekor ayam
3 batang serai
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
garam secukup rasa
Pucuk ubi kayu yang muda
Buluh mengikut ruas ( seperti buluh lemang)



Ayam Pansuh : Bahan-bahan
ayam, pucuk ubi, halia, serai  & umbut(?)


Cara: 


1. Bersihkan ayam potong kecil-kecil. , pucuk ubi.
2. Ketukkan serai, halia,  bawang putih, bawang merah. 
3.  Perapkan ayam dengan bahan-bahan yang diketuk tadi.
4.  Masukkan ayam ke dalam buluh, sedikit air  dan akhir sekali tutup dengan pucuk ubi.
5. Bakar di atas bara api. 
6. Bila masak angkat & hidangkannya


Masukkan ayam dan bahan kedalam buluh 



Hati-hati jangan terbakar buluh pulak.




Pusing/ balikkan buluh agar masak sekata




AYAM PANSUH - SEDAPPPP / NYAMAI !!!!





pakar ayam pansuh 

Mai Sepinggan!
dah makai ke bedau?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...