Nasi Kerabu ini adalah makanan asal orang Pantai Timur - Kelantan, Terengganu & Kuantan (Pahang). Penyediaan nasi kerabu juga berbeza ikut daerah-daerah.... dan yang wajib ialah budu - tak ada budu tak kick !
Resepi nasi kerabu aku masak adalah kombinasi dari kawan-kawan yang pernah ajar seperti Norhayati Mohammad, Norhasifah Abd Ghani dan Mak Wan tukang urut dari Kemaman.
Nak buat Nasi Kerabu mesti pandai buat tumisnya dan juga sambal @ serundingnya.
Bahan-bahannya:
1/2 kg santan
7 sudu besar cili kering yang sudah dimesin
9 ulas bawang merah - di tumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci halia - ditumbuk halus
1 inci belacan
1 keping asam gelugor
1 batang serai
gula melaka dan garam secukup rasa
1 sudu besar minyak untuk menumis
Cara Penyediaannya:
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
- Masukkan cili mesin dan kacau hingga naik minyak.
- Masukkan serai, belacan. santan dan gula melaka.
- Masukkan asam keping & garam.
- Kacau hingga masak.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi kerabu.
Serunding Nasi Kerabu
Bahan-bahannya:
5 ulas bawang merah
1 inci halia
2 sudu teh lada hitam
1/2 biji kelapa dibuat krisik tapi jangan sampai berminyak
4 ekor ikan kembung direbus dan ambil isinya sahaja
Cara Penyediaannya:
- Tumbuk bawang , lada hitam dan halia sampai halus.
- Masukkan ikan, garam dan gula secukup rasa.
- Hidangkan bersama nasi kerabu
Ulam-ulaman Nasi Kerabu
Bahan-bahannya:
Semua bahan untuk ulam-ulaman dihiris halus-halus dan hidangkan bersama.
- Taugeh, kacang panjang, kobis, daun kesom
- daun serai wangi, bunga kantan bawang besar, serai
OpppppSSSS !!! JANGAN LUPA BUDU CAP 3 KETEREH !!!
Mai Sepinggan!!
No comments:
Post a Comment