Cucur Keria @ Kueh Keria adalah merupakan makanan Melayu tradisi. Biasanya dihidangkan semasa minum petang. Hari ini Cucur Keria ini dah dibawa masuk majlis.... kat hotel pun ada dihidangkan. Bahan utamanya ialah ubi keledek dan gula serta sedikit tepung.
Cuma bezanya kalau kita buat sendiri tentulah berbeza dengan yang dibeli kerana buat sendiri, kita boleh letak ubi keledeknya banyak dan akan terasa sedapnya.
Kalau beli... biasalah... tepung yang banyak! Oleh itu keras boleh baling dinding !!
Jom kita buat Cucur Keria - ikut resepi yang emak saya ekk !!
Cucur Keria yang disalut gula |
700 gm ubi keledek
150 gm tepung gandung
1 cawan gula pasir
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara membuatnya:
- Bersihkan keledek dan rebus hingga lembut.
- Angkat, sejukkan, buang kulit dan lenyek sehingga lumat.
- Campurkan tepung gandum, ubi dan garam & uli sehingga sebati.
- Bentukkan bulat-bulat, leperkan dan buat lubang ditengahnya.
- Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan.
- Masakkan gula pasir sehingga pekat dan hampir kering.
- Apabila pekat angkat dan celupkan cucur keria tadi kedalam air gula.
- Angkat dan toskan. Bila sejuk, hidangkan.
Hidangkan besama kopi panas !! |
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment