Thursday, 3 January 2013

IKAN TENGGIRI & MANISA ASAM PEDAS

Hari ini aku dapat sebiji buah labu Siam. Sesetengah orang bilang buah Manisa. Sememangnya buah ini banyak di pasar-pasar malam atau pasar pagi atau pasar tani, cuma aku tak pernah cuba. 



Fikir punya fikir, aku dapat idea, apa kata buat asam pedas tumis buah labu ini dengan ikan tenggiri....

Ikan tenggiri kita memang selalu buat asam pedas, tapi biasanya dicampur sama bendi. Kali ini kita gantikan bendi dengan labu Siam/ Manisa.

Jom buat asam pedas tumis tenggiri dengan buah manisa.



Bahan-bahannya:



3 keping ikan tenggiri
1 biji buah manisa
3 ulas bawang besar - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 batang serai - dititik
1 cawan cili mesin
600 ml air
2 keping asam keping
3 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara menyediakannya:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
  2. Masukkan cili mesin dan masak hingga naik minyak.
  3. Masukkan buah manisa dan air.
  4. Masukkan serai, ikan, bunga kantan, asam keping dan garam.
  5. Masakkan hingga mendidih atau semua bahan lembut.
  6. Masukkan garam secukup rasa.
  7. Angkat dan hidangkan.



Mai Sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...