Monday, 21 January 2013

PULUT SEKAYA @ SERIMUKA

Pulut Sekaya  dikenali dengan berbagai nama.... pulut Seri Muka @ Seri Kaya atau kami orang utara panggil Pulut Sekaya.

Hidangan petang yang digemari... atau bila-bila masa pun tak ada halangan...

Pulut Sekaya kita makan apabila  sudah sejuk. Pulut Sekaya yang sedap ialah  "kepala" atau atasnya tidak keras tetapi lemak bersantan, cukup garamnya dan wangi daun pandan......  manakala "kakinya" - bahagian pulutnya tidak lembek atau mentah.

Sedap sangat!
Pulut Sekaya tidak sempurna jika kepalanya nampak cantik tetapi tiada rasa, maksudnya hanya tepung, pewarna dan santan !!

Biasanya, kalau dihidangkan pulut sekaya,  tengok rupanya saja dah aku tahu sedap atau tidak... jangan marah ye... memang aku cerewet!!

Jom tengok resepi Pulut Sekaya resepi yang duturunkan oleh emak aku sejak dahulu lagi....

Bahan-bahannya:

1/2 kilogram beras pulut ( biasalah.. aku guna pulut susu & rendam 1/2 jam)
300 gm gula pasir
6 biji telor ayam
4 cawan santan pekat
3 sudu besar tepung gandum
13 helai daun pandan
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 inci halia
garam secukup rasa

Cara menyediakannya:

Sekaya: 
  1. Kisar daun pandan, jintan manis dan halis bersama 2 cawan air.
  2. Perah dan ambil airnya ( jus pandan).
  3. Pukul telur dengan gula sehingga hancur ( aku blend sekali).
  4. Masukkan tepung, garam dan jus daun pandan.
  5. Masukkan 2 cawan santan dan kacau sampai sebati. Ketepikan 
Pulut:
  1. Gaul beras pulut dengan baki santan dan masukkan garam secukup rasa.
  2. Masukkan pulut ke dalam loyang dan pastikan santan sama paras dengan pulut.
  3. Kukus sehingga masak dan bila masak angkat dan tekankan supaya rata dan padat.
  4. Masukkan pulut ke dalam kukusan semula.
  5. Kacau adunan sekaya dan tuangkan ke atas pulut. 
  6. Kukus sehingga masak, pastikan sekaya tidak ditimpa wap.
  7. Angkat dan potong setelah sejuk.

Biarkan sejuk & potong 

Hijau daun pandan !!




Mai sepinggan !!



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...