Saturday 1 December 2012

MASALAVADEI - VADEI


VADEI - kegemaran kami sekeluarga untuk minum petang....

Masala vadei 
Vadei - merupakan makanan orang India Selatan. Kalau nak makan vadei yang sedap, carilah  dekat Jalan Masjid India... aduhh... rangup, pedas, lemak secukup rasa... dah la tu tak berminyak...

Masalahnya kalau nak pergi Jalan Masjid India sekadar nak beli vadei, macam tak berbaloi..... maklumlah kesesakan yang tidak terkira, apatah lagi pada masa-masa kemuncak, orang keluar lunch atau lepas office... atau MUSIM JUAL MURAH !

Untuk menghilangkan ketagihan vadei, kenalah masak sendiri. Sebenarnya vedei ini tak susah pun nak buatnya... buku masak SRT zaman sekolah dulu (Seni Rumah Tangga) pun ada resepinya.  Aku ikut saja resepi tu..

Jom buat masala vadei untuk minum petang hari ini....


Dhal untuk Vadei -Blend..kasar-kasar sikit..
Bahan-bahan :

300 gm dhal - direndam selama 4 jam
1/2 sudu teh jintan manis
1 labu bawang besar - potong dadu
2 biji cili hijau ( boleh guna biji cili padi kalau suka pedas) - potong dadu
1 tangkai daun kari - dipotong
garam mengikut rasa
minyak untuk menggoreng (banyak)
daun pisang / plastik untuk membentuk vadai

Cara-cara:
  1. Basuh & toskan dhal - mesin/ blend sehingga 3/4 halus.
  2. Campurkan jintan manis, bawang besar, cili hijau, daun kari dan garam secukup rasa.
  3. Jemput adunan dan bentukkan bulat sebesar 5 cm dan leperkan, Bahagian tengah tebal 2 cm.
  4. Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan. 
  5. Angkat dan toskan di atas kertas serap.
  6.  Hidangkan panas!

Kalau buat vadei sendiri, minyak gorengan lebih bersih!

Vadei 
Rangup di luar lembut di dalam.



Mai Sepinggan !

2 comments:

  1. ...Vadei oh vadei, cintaku padamu tak akan berubah ♡♡♡....

    ...A very BIG to dear Pn Maryati for her kindness sharing her secret recipe♡♡♡...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...