Potato Gratin |
Apa-apa makanan yang topping di atasnya dengan cheese atau breadcrumbs, dan dimasak sampai kecoklat-coklatan...dipanggil gratin.
Macam-macam cara masak "gratin", ada yang berkrim, kadangkala kurang berkrim. Kita boleh guna apa-apa jenis kentang tapi best juga kalau kentang diselang-selikan dengan keledek.
Kentang adalah kegemaran Aieshah dan apa-apa yang berkentang, kira laku.... Kita masak Potato Gratin berkrim hari ini...
Jom kita ber- potato gratin Berkrim!
Bawang untuk Potato Gratin |
Bahan-bahan:
30 g butter
1 biji bawang holland - dihiris nipis bulat-bulat
700 g potato -kentang dikupas dan di potong nipis
1 cawan keju Cheddar- diparut
2 sudu teh lada hitam- ditumbuk kasar
garam secukup rasa
1 1/2 cawan krim
Cara:
- Panaskan butter dalam kuali dan goreng bawang selama 5 minit atau sampai masak.
- Susunkan kentang bertindih satu demi satu dalam kaserol yang telah digriskan dengan butter.
- Taburkan bawang di atas kentang dan diikuti dengan keju.
- Susunkan kentang, bawang dan keju ini sampai habis.
- Perisakan krim dengan garam dan lada hitam sampai sebati dan curahkan di atas kentang tadi.
- Bakar selama 40 minit atau sehingga keju cair, kentang lembut serta kuning kecoklatan.
Kentang dihiris nipis & disusun |
Potato Gratin yang creamy, cheezy & nyummy.. |
Mai Sepinggan!!
No comments:
Post a Comment