Friday 14 December 2012

SAMBAL BELACAN & ULAM @ ULAMAN

Sambal Belacan ! Sambal belacan sedap dimakan jika bersama ulam-ulaman. 
Ulam - merupakan  juadah yang dimakan bersama nasi berserta  sambal samada sambal belacan, budu, sambal tempoyak, cencaluk  atau apa-apa sambal mengikut selera masing-masing.

Biasanya ulam-ulam ini diambil  dari pucuk-pucuk kayu, daun, batang, umbut, biji, buah dan bunga. Ulam-ulam ini boleh dimakan mentah atau direbus, direbus, dicelur, distim.

Kalau zaman dulu,  ulam-ulaman ini mudah didapati di kampung-kampung tapi  zaman la ni, kat semua pasar tani di bandar-bandar pun senang nak dapat ulam-ulam ni.. Sebut ja, nak apa - dari timun, kacang botol, petai, jering, daun selom, pucuk gajus, pucuk ubi, lempun... semuanya ada...

Malah kat Birmingham pun ada buah kedondong ( buah mera), Masa aku jalan-jalan kat San Diego buah petai  pun ada... 


Buah Petai - boleh dibakar @ rebus @ ulam mentah 


Ulam mentah- timun, daun selom,
 pucuk pegaga & umbut lempun


Kacang kelisa/botol, pucuk putat,
daun turi, chili padi, cili putih (lada putih)



Timun, tomato, daun salad, cili hijau 



Sambal Belacan & Sambal kuinin @ bachang 
Jom Bersambal - Sambal Belacan & Sambal Kuini.


Bahan- Bahan:

4 biji cili besar merah
5 biji cili padi
garam secukup rasa
jus air asam jawa @ jus limau nipis

Cara:1. Bakar belacan & buang biji cili.
2. Tumbuk cili dan belacan hingga lumat
3. Gaulkan dengan jus limau @ jus asam jawa , garam.
4. Hidangkan bersama ulam-ulaman.


Nota:

Kita boleh pelbagaikan sambal ini dengan letakkan buah kuini @ bacang @ belimbing buluh @ mangga muda bersama sambal ini.

Caranya - mudah saja, cincang atau parut buah-buah yang masam dan digaul dengan sambal tadi.



Mai Sepinggan!
Tersiut-siut pedas  Sambal Belacan....








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...