Hari ini kita try resepi lepat labu. Lepat ni kita buat sarapan atau minum petang. Masa balik jumpa Kak Chaq, dia bersungguh-sungguh ajak buat lepat labu sebab kat rumah ada banyak labu. Labu ni boleh dibuat kueh atau di sayur...
Hari ni kita cuba buat lepat labu ikut Kak Chaq. Dia tak letak kelapa ditengah-tengah labu tapi dia guna santan...
Jom buat lepat labu!
Bahan-bahannya:
1/2 biji labu - direbus, toskan airnya dan dilenyet
3/4 cawan gula atau secukup rasa
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
Daun pisang (dipotong & dlayur diatas api ) untuk membungkus
Air dan periuk kukusan.
Cara penyediaan
- Masukkan labu, gula, tepung, santan dan garam ke dalam mangkuk dan gaul semua bahan hingga sebati.
- Sendukkan adunan lebih kurang 3 sudu besar adunan dan letakkan ke atas daun pisang.
- Balut dan lipat daun pisang hujung daun pisang dengan kemas
- Aturkan ke dalam periuk kukus dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak.
Labu dilenyek dan diadunkan bersama tepung, santan, gula & garam |
Jika suka boleh letak inti kelapa ditengah
Mai Sepinggan !
No comments:
Post a Comment