Semasa dalam perjalanan ke Johor Baharu, dapat juga singgah di Muar ( MUO) mencari Biryani.... orang kata Biryani Muar sedap... masuk saja daerah Muar, kami pun mulalah bertanyakan orang ramai di mana nak dapat BIRYANI yang paling sedap. Sememangnya lain orang lain cita rasanya, maka ramai yang memberikan tempat-tempat biryani .... jalan punya jalan, aku rasa aku jumpa Biryani yang sesuai dengan selera aku iaitu di PESERAI, MUAR.
Kompleks Niaga Peserai, Muar. |
Di sini ada banyak stall yang menjual Nasi Biryani, namun yang dapat aku masukkan dalam senarai terbaik hanyalah satu Gerai No 13 dan 14 Mohd Shah Nasi Baryani!!
Nasi Biryani Mohd Shah yang sedap terdapat di sini ! |
Hingga kini sudah 13 tahun kami tidak bersua... Thank you very much Sister!!
Jom masak Biryani Resepi Suhana !!
Bahan-bahannya:
2 ekor ayam ( potong 4) @ boleh guna kambing
6 ulas bawang besar - hiris-hiris
1/2 inci halia - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
5 biji tomato - potong 4
5 biji cili merah - potong 4
2 helai daun pandan - ikat / simpulkannya
1 batang serai - diketuk
50 Sen daun ketumbar - dibersihkan & potong 3
50 sen daun pudina - dibersihkan & potong 3
4 sudu besar dadih (plain )
1 biji lemon - diambil jusnya
3 sudu besar minyak sapi (aku suka QBB)
6 sudu besar minyak jagung
1 tin kecil tomato puree
1/2 tin susu cair ( aku suka guna Ideal)
10 biji biji gajus - kisar
10 biji almond - kisar
2 sudu besar rempah kari
1 1/2 sudu besar rempah kurma
bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, secubit kunyit dan garam secukup rasa
Cara menyediakan Ayam Biryani:
- Panaskan minyak sapi & minyak jagung.
- Tumiskan bunga lawang,kulit kayu manis, buah pelaga, bawang besar serai, halia, bawang putih, serai dan daun pandan.
- Kacau hingga kekuningan & masukkan tomato, cili merah tomato puree sehingga naik minyak.
- Masukkan pula rempah kari dan rempah kurma, kunyit dan garam secukup rasa.
- Masukkan dadih dan jus limau.
- Masukkan ayam @ kambing @ daging @ Udang
- Kacau dan masak dengan api perlahan (simmer) sehingga ayam masak
- Apabila ayam masak, masukkan almond dan gajus yang sudah dimesin tadi.
Cara masak Nasi Biryani Dump:
Bahan untuk nasi :
1 kilo beras Basmathi
Air secukupnya
2 helai daun pandan
Cara masak Nasi Biryani Dump:
- Masakkan air sehingga mendidih, masukkan daun pandan.
- Basuhkan beras dan toskan dan masukkan dalam air mendidih.
- Biarkan beras di dalam air sehingga 1/2 masak.
- Bila 1/2 masak, toskan beras yang separuh masak tadi.
- Sendukkan beras yang sudah ditos ke dalam periuk. Lapiskan dengan Biryani Ayam, diikuti dengan ditaburkan daun ketumbar, pudina, dan susu ideal.
- Ulang balik beras - ayam- daun ketumbar - pudina- susu ideal sehingga habis semua beras.
- Percikkan perwarna orange dan safron.
- Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi masak.
Nota :
- Elakkan dari kacau selalu untuk mengelakkan dari beras patas.
- Kalau buka tudung periuk, elakkan daripada ditimpa wap supaya tidak basi.
- Jika inginkan rasa & aroma nasi yang enak dan original, semasa dump nasi, kita gunakan arang.
Mai Sepinggan !!
We miss you Sis. Suhana.
He he.. Peserai to kat batu Pahat lee... Aku selalu makan kat gerai Mohd Shah tu. Briyani die memang power kat Batu Pahat ni..
ReplyDeleteKalau nasi beryani Muar yg paling sedap sekali, di Rest House Muar. Tapi dia org ambil tempahan kawin je.
ReplyDeleteNasi beriyani mat shah ni kat batu pahat ler... memang tempat makan yang best pun kat situ.. ada kacang pool lagi... (cawangan larkin tu)... memang puas ati
ReplyDelete