Nasi lemak bungkus daun Pisang - aromanya sengguh enak !! |
Kalau masa nasi lemak ni, alamatnya tak lunch lagi la... mesti kenyang sampai ke petang.
Ada macam-macam cara orang masak nasi lemak, ada yang tanak & ada yang kukus. Aku suka nasi lemak yang tanak sebab nasinya kembang dan tak keras berderai seperti nasi kukus.
Satu lagi, nasi lemak mesti lengkap dengan kondimennya - kacang, ikan bilis goreng, timun, telur, kangkung rebus dan yang paling penting sambal ikan bilisnya. Kalau nasinya sedap, tapi sambalnya tak sedap... hancur!!
Ini lah resepi nasi lemak aku yang emak ajar sejak kecil.
Jom masak..!!!
Savoury!! |
Bahan-bahannya:
1/2 kg beras - dibersihkan / basuh
3 ulas bawang merah -dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
600 ml santan
8 biji lada hitam
1/2 sudu teh halba
2 helai daun pandan
garam secukup rasa
Cara penyediaannya:
- Sediakan semua bahan - masukkan beras ke dalam rice cooker.
- Masukkan bawang, lada hitam, halba, daun pandan dan santan.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Tanak sehingga masak.
- Bila masak hidangkan dengan sambal bilis dan lauk-lauknya.
SAMBAL IKAN BILIS.
Bahan-bahannya:
100 gm ikan bilis
5 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
2 cawan cili kering sudah dimesin
1 labu Bawang besar - potong bulat
1 sudu besar jus asam jawa
garam & gula secukup rasa
Cara penyediaannya:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang tumbuk sehingga wangi.
- Masukkan cili kering mesin dan masak hingga naik minyak. Kacau sekali sekala.
- Apabila naik minyak, masukkan jus asam jawa, garam & gula secukup rasa.
- Masukkan bawang besar dan ikan bilis, kacau hingga masak.
- Angkat dan hidangkan. Letak atas nasi lemak dan dibungkus.
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment