Hari ini resepi baru untuk kita cuba... aku pun baru cuba makanan ini. Namanya ROJAK MADURA. Makanan ini disediakan oleh Lia.
Lia ni rajin & selalu rindukan makanan kampung halamannya. Jadi, aku pun carilah bahan-bahan serta alatan untuk dia melepaskan gian kepada masakan kampung halamannya.
Rojak Madura... mulanya aku ingat macam rojak buah atau rojak mamak yang kita selalu makan, tapi rupa-rupanya Rojak Madura ini rasanya lebih kurang "pecal" atau "gado-gado". Bezanya ianya disediakan segera & mesti makan segera.
Aieshah pun suka makan dan minta Kak Lia buat kan ...
Bahan-bahan nak buat Rojak Madura ini, kita boleh campur asalkan sesuai dengan selera masing-masing..
Alatan & bahan-bahan !
Soo Hoon besar |
Soo hoon dah dicelur |
Petis |
Cobek |
Jom kita try Rojak Madura!!
Bahan untuk dioles/ digiling:
5 sudu besar kacang tanah digoreng tanpa minyak
2 sudu besar petis madura /otak udang (petis)
6 biji cili padi (cabe rawit) - jika mahu pedas lebihkannya
1/2 biji tomato (tomat)
3 ulas bawang - di mayang & putih digoreng
gula merah secukup rasa
garam secukup rasa
Bahan lain:
3 papan kacang panjang - dipotong & celur
2 tangkai kangkung - potong & celur
4 sudu taugeh kecil - dicelur
1 tahu - digoreng
1 keping tempe - digoreng
timun - dipotong seperti nak buat rojak
1 biji lontong ( nasi impit)
1 mangkuk soo-hoon besar direndam & dicelur
Cara penyediaannya:
- Oles semua bahan yang disediakan untuk dioles dalam Cobek (Giling).
- Bila semua sudah hancur, perisakan mengikut selera.
- Campurkan & gaulkan bahan yang dioles dengan bahan-bahan yang direbus & goreng.
- Siap & hidangkan.
Rojak Madura |
GURIH !!
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment