Thursday 20 December 2012

KETAM MASAK LEMAK CILI PADI

Hai...... hari ini demam.. mmm demam...

Teringin nak makan masak lemak cili api ketam...  lemak + pedas + masam -masam sikit, letak mangga muda yang ada..

Ketam ada 4  ekor, berat-berat juga isinya penuh.... aku rasa  masak lemak cili api ni simple saja tapi sedap, mesti terasa pedasnya baru boleh kebah demam !



Sedapnya!!

Jom kita masak kertam masak lemak cili api !!

Bahan-bahannya:

4 ekor ketam ( ku pilih ketam bunga @ ketam renjong)
250 ml santan pekat ( ditambah dengan 100 ml air)
1 batang serai - diketuk
8 biji cili padi - ditumbuk
4 hiris mangga muda 
1 sudu teh kunyit
1 helai daun kunyit
garam secukup rasa

Cara penyediaannya:
  1.  Bersihkan ketam dan masukkan serai, cili padi, mangga muda, kunyit & daun kunyit bahan ke dalam periuk.
  2. Masukkan santan dan masakkan di atas api perlahan.
  3. Kacau selalu agar santan tidak berkepala/ minyak.
  4. Masukkan garam dan masak hingga mendidih dan ketam masak ( menjadi merah)
  5. Angkat dan hidangkan.






Mai Sepinggan !!



4 comments:

  1. This is great Article
    Thanks for the recipe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome, hope you enjoy the dish, Ketam Masak Lemak Cili Padi !!

      Delete
  2. Nanti nak try masak..insyaallah lepas pantang..thank you utk resepi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaik ialah yang masak sendiri dengan kreativiti sendiri

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...