Wednesday 19 February 2014

TAHU BAKAR

Alhamdulillah, hari ini ada masa untuk menyiapkan menu hari ini...Tahu Bakar!! Aku rasa tahu bakar ini asalnya dari Johor kot... biasanya tahu bakar, mesti makan dengan kuahnya.. kalau kuahnya tak ngam, tak bestlah... Kalau nak buat tahu bakar ini, aku reka-reka sendiri buat cara mudah je..

Jom buat tahu bakar...

Tahu bakar yang sedap !!

Kuahnya yang pedas dan berkacang
Bahan-bahannya:

10 biji tahu pong ( tahu kering)
1/2 batang karot - diparut
1/2 batang timun - dibuang biji dan parut
1 cawan taugeh - dibersihkan
1/2 biji sengkuang - diparut

Cara menyediakannya:

  1. Tebukkan tahu di bahagian tengahnya ketepikan.
  2. Campurkan semua  sayuran yang diparut tadi.
  3. Sumbatkkan kedalam tahu dan bakar di atas bara api.
  4. Bila kekuningan, balik-balikkan.
  5. Angkat dan hidangkan bersama sos kacang.

Yummy!!

Sos kacang:

Ambil kuah rojak. Sila lihat resepi kuah rojak :
http://maisepinggan.blogspot.com/2013/06/rojak-buah.html


Wow... panas dan rangup..

satu biji , dua biji.... tak mungkin cukup !!


Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...