Ikan Kerapu Tiga Rasa |
Bahan-bahannya :-
1. Ikan
1 ekor ikan kerapu ( Ikan Kerapu sedap juga)
digaramkan bersama kunyit dan saluti tepung jagung
Goreng dengan minyak banyak sehingga rangup.
Bahan-bahan untuk kuahnya:
100 ml air - boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih
2 sudu besar minyak - untuk menumis
garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit, garam dan tepung jagung
Bahan Cincang Halus:-
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah
Bahan Dihiris Halus:-
2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi
1 biji bawang besar di potong bulat
1 batang daun saderi dan daun bawang untuk hiasan
Bahan-Bahan Sos:-
2 cam. besar cili kisar
1 cam. besar sos tomato
2 cam. besar sos plum
2 cam. besar gula pasir
2 cam. besar sos cili
1 cam. besar jus limau nipis (guna limau kasturi)
1 1/2 cam. teh kicap manis
sedikit sos ikan
Cara Memasak kuahnya:-
- Panaskan minyak di kuali dan tumiskan bahan-bahan yang dicincang.
- Kacaukan satu minit dan masukkan bahan-bahan untuk sos.
- Kacau rata dan masukkan air.
- Masukkan gula, bawang besar, sos ikan, jus limau kasturi.
- Kacau dan tuangkan rata ke atas ikan goreng tadi.
- Hiaskan dengan daun saderi dan hidangkan bersama nasi panas.
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment