Tuesday 4 February 2014

IKAN SIAKAP TIGA RASA

Ikan masak 3 rasa. Teringat nak makan ala gerai Siam atau restoran Siam. Menunya ikan tiga rasa. Biasanya kalau ikan yang diguna untuk masak 3 rasa ialah ikan  Siakap atau Kerapu. Paling best kalau nak ikan tiga rasa ini ialah di Kuala Perlis. Ikan yang segar serta masakannya yang umph. Walau bagaimana pun, masak kat rumah tersangat umphnya !!


Ikan Kerapu Tiga Rasa
Jom masak ikan tiga rasa...

Bahan-bahannya :-

1. Ikan
1 ekor ikan kerapu ( Ikan Kerapu sedap juga)
digaramkan bersama kunyit dan saluti tepung jagung

Goreng dengan minyak banyak sehingga rangup.

Bahan-bahan untuk kuahnya: 

100 ml air - boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih
2 sudu besar minyak - untuk menumis
garam secukupnya
sedikit serbuk kunyit, garam dan tepung jagung

Bahan Cincang Halus:-

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:-

2 helai daun limau purut
4 - 5 biji cili padi

1 biji bawang besar di potong bulat
 1 batang daun saderi dan daun bawang  untuk hiasan

Bahan-Bahan Sos:-
2 cam. besar cili kisar
1 cam. besar sos tomato
2 cam. besar sos plum
2 cam. besar gula pasir
2 cam. besar sos cili
1 cam. besar jus limau nipis (guna limau kasturi)
1 1/2 cam. teh kicap manis
sedikit sos ikan

Cara Memasak kuahnya:-

  1. Panaskan minyak di kuali dan tumiskan bahan-bahan yang dicincang.
  2. Kacaukan satu minit dan masukkan bahan-bahan untuk sos.
  3. Kacau rata dan masukkan air.
  4. Masukkan gula, bawang besar,  sos ikan, jus limau kasturi.
  5. Kacau dan tuangkan rata ke atas ikan goreng tadi.
  6. Hiaskan dengan daun saderi dan hidangkan bersama  nasi panas.

Mai Sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...