Monday, 3 February 2014

FISH and CHIPS

Salam dan Hello semua... hari ini kita try Fish & Chips. Hah... makanan omputih ni sebenarnya makanan biasa-biasa kelas pekerja di negeri omputih yang jajah kita. Murah je kalau kita buat sendiri... kalau makan kat restoran paling murah pun sepinggan  di antara RM 12.00 hingga RM19.00. Kemungkinan kalau kat hotel atau Golf Course paling-paling pun RM 24.00.

Kalau kita buat sendiri, dengan RM24.00 tu siap satu keluarga boleh kenyang.

Fish n Chips ~ my way
Bukannya susah pun...
JOM buat Fish n Chips..

Bahan-bahan yang diperlukan: 

Minyak secukupnya untuk menggoreng (deep fry)
5 keping  ikan ~ dowry fillet (paling murah ~ RM8.90)
3 cawan tepung naik sendiri 
1 sudu teh lada hitam ditumbuk 
garam secukup rasa
1 tin soda 

Bancuhan batter yang baik  penting
untuk menyadurkan isi ikan 

Pastikan ikan disadur semuanya

Pastikan api sederhana supaya isi ikan masak
Kulit luarnya rangup!
Cara menyediakannya:
  1. Siapkan batter - ayakkan tepung bersama garam.
  2. Masukkan air soda sedikit demi sedikit sehingga menjadi batter pekat yang cukup untuk menyadur ikan - masukkan lada hitam.
  3. Panaskan minyak dalam kuali.
  4. Celupkan ikan biar bersalut keseluruhannya.
  5. Bila minyak betul-betul panas, masukkan saduran ikan.
  6.  Goreng satu persatu sehingga rangup dan kekuning-kuningan.
  7. Angkat dan toskan.
  8. Hidangkan dengan kentang goreng dan sayur mengikut selera masing-masing.


Mai sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...