Thursday, 13 February 2014

KETAM GORENG CILI PADI

Yeaa... Ketam, kesukaan aku !! Kalau sekolah zaman dulu, hari Sabtu balik asrama singgah nat.. beli ketam dan balik rebus... Adoi sedapnya.. Aku suka masak simple-simple tapi biarlah bila makan terasa keenakkannya... jangan masak macam nak rak tapi ... sentuh-sentuh tinggal :p

Hari kita kita masak masakan paling senang ~ ketam goreng cili padi
Jom....
Ketam goreng cili api 
Bahan-bahannya:

4 ekor ketam ~ bersihkan, kerat 2 dan rebus hingga masak
10 biji cili padi ~ dibersihkan dan ditumbuk
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 sudu teh kunyit
1/2 cawan santan pekat
2 sudu minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Cara menyediakannya:

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bawang dan biar sampai layu.
  2. Masukkan cili padi dan kacau hingga layu.
  3. Masukkan ketam, kunyit dan santan pekat.
  4. Masukkan garam dan goreng sehingga pekat.
  5. Angkat dan hidangkan.
Simple kan ???

Mai sepinggan !!!








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...