Yeaa... Ketam, kesukaan aku !! Kalau sekolah zaman dulu, hari Sabtu balik asrama singgah nat.. beli ketam dan balik rebus... Adoi sedapnya.. Aku suka masak simple-simple tapi biarlah bila makan terasa keenakkannya... jangan masak macam nak rak tapi ... sentuh-sentuh tinggal :p
Hari kita kita masak masakan paling senang ~ ketam goreng cili padi
Jom....
Ketam goreng cili api |
4 ekor ketam ~ bersihkan, kerat 2 dan rebus hingga masak
10 biji cili padi ~ dibersihkan dan ditumbuk
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 sudu teh kunyit
1/2 cawan santan pekat
2 sudu minyak untuk menumis
garam secukup rasa
Cara menyediakannya:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bawang dan biar sampai layu.
- Masukkan cili padi dan kacau hingga layu.
- Masukkan ketam, kunyit dan santan pekat.
- Masukkan garam dan goreng sehingga pekat.
- Angkat dan hidangkan.
Simple kan ??? |
Mai sepinggan !!!
No comments:
Post a Comment