Salam... hari ini kita buat cucur badak, minum petang dan juga bila-bila nak makan pun boleh... hmmm ada sahabat bertanya, kalau cucur udang kita boleh nampak udang dalamnya, kalau cucur badak, kat mana badaknya? Ha ha ha .... apa-apa je...
Cucur badak yang Allahyarham emak buat adalah yang paling sedap , tiada tandingannya. Ubi keledek yang segar, kelapa serta udang yang segar untuk intinya. No compromise!! Biasanya inti untuk cucur badak ini sama seperti inti pulut udang.
Jom kita buat cucur badak..
Bahan-bahan untuk intinya:
Sila Rujuk resepi inti pulut udang !
Bahan-bahan Doh :
2 biji keledek putih sederhana besar
3 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam halus
minyak untuk menggoreng
Cara menyediakan doh:
|
Buangkan kulit ubi dan rebus sampai empuk, angkat dan sejukkan. |
|
hancurkan/ lecekkan |
|
Bentukkan doh bulat dan buat lubang untuk masukkan inti ke dalamnya.Tutup lubang dan bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat sehingga habis doh. |
|
Panaskan minyak dan goreng sehingga masak ~ kekuningan keperangan. |
|
Angkat dan toskan! |
|
Udang Inside!! |
Mai Sepinggan !!!
No comments:
Post a Comment