Monday, 3 February 2014

PUMPKIN SOUP - SUP LABU

Labu... Sup labu pembuka selera. Teringat dah buat sup labu, hari ini baru nak  menulis ceritanya.

Sup labu ini sedap, kalau selalu kita buat masak lemak labu, tapi hari ini kita buat sup orang putih... 
JOM buat Sup labu...

Bahan-bahan dan cara membuatnya:

Buah labu 

Ada berbagai jenis labu, yang sedap ialah labu yang jenis manis. Pilih yang betul-betul masak.

 Bersihkan, buang kulit

Untuk resepi ini aku guna 1 kilo labu. kupas kulitnya dan buangkan biji. Potong kecil-kecil.

Bawang besar

Bawang besar.  Dua  labu bawang besar dikupas dan dipotong dadu. Panaskan periuk besar dan masukkan 4 sudu minyak (boleh juga guna butter). Goreng bawang besar higga layu.


labu yang dipotong.

Masukkan labu ke dalam bawang goreng tadi. Kemudian masukkan 700 liter stok ayam. Rebus sehingga labu menjadi lembut dan hancur.

Sup labu yang lemak berkrim 

Bila labu sudah lembut, angkat dan sejukkan. Pureekannya (Blender pun boleh) sehingga menjadi halus. Masukkan 140 ml krim  cheese dan panaskan dan 3 sudu gula perang. 
Angkat dan hidangkan. 

* Hidangkan bersama roti wholemeal.


Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...