Sup labu ini sedap, kalau selalu kita buat masak lemak labu, tapi hari ini kita buat sup orang putih...
JOM buat Sup labu...
Bahan-bahan dan cara membuatnya:
Buah labu |
Ada berbagai jenis labu, yang sedap ialah labu yang jenis manis. Pilih yang betul-betul masak.
Bersihkan, buang kulit |
Untuk resepi ini aku guna 1 kilo labu. kupas kulitnya dan buangkan biji. Potong kecil-kecil.
Bawang besar |
Bawang besar. Dua labu bawang besar dikupas dan dipotong dadu. Panaskan periuk besar dan masukkan 4 sudu minyak (boleh juga guna butter). Goreng bawang besar higga layu.
labu yang dipotong. |
Masukkan labu ke dalam bawang goreng tadi. Kemudian masukkan 700 liter stok ayam. Rebus sehingga labu menjadi lembut dan hancur.
Sup labu yang lemak berkrim |
Bila labu sudah lembut, angkat dan sejukkan. Pureekannya (Blender pun boleh) sehingga menjadi halus. Masukkan 140 ml krim cheese dan panaskan dan 3 sudu gula perang.
Angkat dan hidangkan.
* Hidangkan bersama roti wholemeal.
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment