Aku suka rojak buah ..kadang-kadang nak pelbagai, boleh di tambahkan tahu goreng dan kangkung rebus... Sedap & menyihatkan..
Rojak buah dicampur dengan kangkung |
Buah-buahan, ikut yang kita suka |
Bahan-bahan ini boleh dicampur kemudian |
Bahan-bahannya untuk kuah rojak:
10 tangkai cili cili kering
1 inci belacan bakar
3 sudu air asam jawa
3 sudu besar petis
3 sudu besar gula melaka -cincang @ gula merah
garam secukup rasa
2 sudu besar kicap pekat manis
1/2 cawan agar-agar - dicairkan
* campurkan bahan di bawah selepas dimasak
1/2 kacang tanah (digoreng tanpa minyak & tumbuk)
1 sudu besar bijan - goreng tanpa minyak
Cara menyediakannya:
- Cili goreng kering dan belacan di goreng dengan sedikit minyak, kemudian dimesin.
- Campurkan semua bahan dan masakkan dengan 3 cawan air
- Masukkan agar agar-agar untuk memekatkannya.
- Angkat dan sejukkan & masukkan kacang dan bijan.
- Hidangkan bersama buah-buahan seperti nanas, sengkuang, mangga muda, jambu, kedondong yang dipotong.
Rojak buah kegemaranku |
Mai Sepinggan !!
Hi... Nk ty.. Agar2 dicairkn tu camana... Serbuk agar2 letak air ke?
ReplyDeleteoppss sorry... saya guna agar2 cap layang2 setengah bungkus, cairkan dengan 11/2 cawan air dan masak sampai tinggal 1/2 cawan. pas tu campur dalam kuah
Delete