Thursday, 20 February 2014

LONDON ALMOND

Buat apa hari ni? Petang-petang sambil berehat,  jom buat London Almond... Ahaha kalau kita pergi cari resepi London Amond ini di London..... tak kan jumpa punya....kerana ianya bukan berasal dari London.
Di sini aku nak kongsi resepi London Almond dari buku resepi lama kepunyaan ku.. sudah tentu aku punya resepi, aku buat dan aku katakan ianya sedap !!

Jom buat London Almond....

London Almond kegemaran semua

Dihidangkan di pagi aidil fitri 
Bahan-bahannya:

50 gm tepung beras
735 gm tepung gandum
50 gm tepung kastad
250 gm butter
200 gm gula icing
2 biji merah telur
almond kupas secukupnya - bakar separuh masak
almond cincang secukupnya - bakar masak tapi jangan kuning

Cara menyediakannya:
  1. Putarkan butter dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan telur, masukkan tepung dan gaul sehingga sebati.
  3. Bentukkan sebesar ibu jari dan masukkan almond.
  4. Bakar sehingga masak dan sejukkan.
  5. Cairkan coklat tanpa air dan bila hampir kering angkat.
  6. Biarkan sejuk sedikit dan celupkan satu persatu 
  7. Taburkan almond cincang di atasnya.
  8. Masukkan ke dalam cawan kertas dan hidangkan.
  9. Boleh disimpan dalam bekas kedap udara selama dua minggu.




Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...