Jom kita buat tahi minyak..
Bahan-bahannya:
2 biji kelapa parut ( perahkan santan dengan 2 cawan air)
Cara menyediakannya:
- Masakkan santan kelapa di dalam kuali dengan menggunakan api sederhana.
- Kacau dari masa ke semasa supaya tidak berkerak.
- Kacau hingga santan bertukar menjadi jernih dan tahi minyak berwarna perang.
- Angkat dan toskan.
- Sejukkan tahi minyak dan taburkan atas kole kacang.
Minyak kelapa - jernih dan bersih |
Tahi minyak ~ rangup dan wangi |
KOLE KACANG
Bahan-bahannya:
200 gm tepung kacang hijau
100 gm gula
300 gm gula merah
700 ml santan
200 ml air
garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Masukkan semua bahan di atas kedalam periuk/ kuali.
- Kacau di atas api sederhana sehinggan pekat dan berkilat.
- Setelah masak, masukkan ke dalam loyang dan ratakan.
- Taburkan tahi minyak seratanya.
- Biarkan sejuk, potong dan hidangkan.
Kole Kacang |
Mai sepinggan !!
No comments:
Post a Comment