Wednesday, 5 February 2014

KOLE KACANG DAN TAHI MINYAK

Salam..... apa kabar kawan-kawan? Teringat hari ini nak makan kueh Kole Kacang. Hmm bila nak buat Kole Kacang, pertama sekali kena buat tahi minyak. Jangan risau, nak buat tahi minyak ni senang saja.

Jom kita buat tahi minyak..

Bahan-bahannya:
2 biji kelapa parut ( perahkan santan dengan 2 cawan air) 

Cara menyediakannya:


  1. Masakkan santan kelapa  di dalam kuali dengan menggunakan api sederhana.
  2. Kacau dari masa ke semasa supaya tidak berkerak.
  3. Kacau hingga santan bertukar menjadi jernih dan tahi minyak berwarna perang.
  4. Angkat dan toskan.
  5. Sejukkan tahi minyak dan taburkan atas kole kacang.
Minyak kelapa -  jernih dan bersih 

Tahi minyak ~ rangup dan wangi
KOLE KACANG
Bahan-bahannya:

200 gm tepung kacang hijau 
100 gm gula
300 gm gula merah
700 ml santan
200 ml air
garam secukup rasa

Cara membuatnya:
  1. Masukkan semua bahan di atas kedalam periuk/ kuali.
  2. Kacau di atas api sederhana sehinggan pekat dan berkilat.
  3. Setelah masak, masukkan ke dalam loyang dan ratakan.
  4. Taburkan tahi minyak seratanya.
  5. Biarkan sejuk, potong dan hidangkan.
Kole Kacang

Mai sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...