Thursday, 30 January 2014

KUIH RENGAS / KUEH KACANG

Hai... apa khabar semua... lama tak menulis kerana terlalu sibuk buat kueh.  Hari ini kita buat kueh rengas atau setengah orang panggil kueh kacang. Aku suka kueh ini untuk minum petang atau santai-santai minum pagi.

Kueh kacang

Jom buat kueh kacang...

Bahan-bahannya:

1 cawan kacang hijau (direndam selama lebih kurang 3 jam)
500 ml air
105 gm gula pasir
90 gm tepung beras
secubit kapur makan
4 1/2 sudu air sejuk
1/2 kuali minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:


  1. Sediakan kacang. Bersihkan dan rendam  selama 3 jam, angkat dan toskan.
  2. Rebus kacang dengan 500 ml air sehingga lembut.
  3. Campurkan gula ke dalam kacang yang sudah empuk dan biarkan ia mereneh sehingga pekat.
  4. Angkat dan sejukkan dalam mangkuk.
  5. Bahagikan kepada 12 bahagian yang sama banyak dan bentukkan bulat.
  6. Tekan dan leperkan .
  7. Sediakan batter - bancuhkan tepung beras, kapur dan garam.
  8. Panaskan minyak di kuali. Sadurkan kueh dengan batter dan goeng sehingga kekuningan.
  9. Angkat dan toskan - hidangkan panas-panas.
Nyum-nyum..

Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...