Saturday, 1 March 2014

MEE KARI .. PEKAT-PEKAT GITU SEDAP !!!

Yeaaaaa..... hari ini kita buat mee kari. Mee kari yang pekat-pekat kuahnya.. original, macam zaman dulu-dulu makan dekat gerai di Benteng  (sekarang dah jadi stesen LRT Masjid Jamek ?) atau dekat Kompleks Munsyi Abdullah ( sekarang dah jadi Balai Polis Dang Wangi?). Allahyarham Abang Nan selalu belanja makan mee kari di sana....



Ada terung goreng, kacang panjang, sawi dan sambal 



Jangan lupa tahu pok dan telur rebus



owhhhhhh mennn!!!



Dalam kari ini aku letak juga ketam, kerang  dan sotong ball ... tapi hari ini tak sempat cari kerang 

Bahan-bahannya untuk kari :

1/4 bungkus rempah kari ikan - jadikan pes
1 kg santan pekat +  1 1/2 liter air
5 ulas bawang putih dan 4 ulas bawang merah tumbuk
1 tangkai daun kari
2 sudu halba campur (kas-kas)
2 batang serai
1 cawan minyak untuk menumis
3 keping asam keping garam - tambah jika nak masam lebih
garam secukup rasa

* isi kari
2 ekor ketam bersihkan dan potong 4,
5 ekor  udang kertas - aku suka saiz besar
5 biki bebola ketam - belah dua 
10 biji tahu pok
1 cawan kerang rebus dan dikopek

Cara menyediakannya:
  1.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang, masukkan halba campur dan kacau hingga layu.
  2. Masukkan rempah dan daun kari  dan kacau sampai naik minyak.
  3. Masukkan ketam dan udang - kacau sebentar.
  4. Masukkan asam keping, santan, tahu pok dan sotong ball.
  5. Masukkan garam dan kacau perlahan sehingga masak.
  6. Angkat dan hidangkan.

Bahan-bahan lain untuk mee:
1 paket mee kuning - di celur 
2 tangkai sawi - di bersihkan, potong dan celur.
3 papan kacang panjang - di potong dan goreng hingga masak
1 biji terung - dipotong dan goreng hingga masak
2 biji telur di rebus keras dan belah 2
1 mangkuk sambal cili - jika suka




Mai Sepinggan !! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...