Sebenarnya taklah susah buat kerabu ini.... resepi ini adalah yang diperturunkan oleh Allahyarham emak kami.. Memang tiada tandingan !! Mudah dan sedap !
Belimbing buluh dan daun selom dihiris |
Bahan-bahan yang perlu ditumbuk |
Campur semua bahan dan perisakan |
1 ikan daun selom - dibersihkan dan potong halus
10 biji belimbing buluh dipotong halus
5 sudu besar kerisik
1/2 cawan santan pekat
1 ekor ikan kembung dibakar - diambil isi (optional) - boleh ganti dengan udang basah
5 ulas bawang merah - di tumbuk
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus
1/2 inci halia - ditumbuk halus
1/2 inci lengkuas - ditumbuk halus
2 batang serai - dihiris dan ditumbuk halus
7 biji cili padi - ditumbuk halus
garam dan gula merah secukup rasa.
Cara menyediakannya:
- Campurkan semua bahan yang ditumbuk bersama daun selom dan belimbing buluh.
- Masukkan kerisik, isi ikan, garam dan gula dan gaul sehingga sebati.
- Hidangkan bersama nasi panas.
* kalau guna belimbing, tak perlu air asam lagi
Kerabu yang siap digaul |
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment