Dulu-dulu emak akan masak sup bila dapat tulang lembu yang baru... biasanya kalau hari raya korban atau hari raya aidilfitri tersedia satu periuk besar sup tulang. Emak akan buat sendiri rencahnya dan kebiasaannya sup yang emak sediakan simple saja rempah ratusnya, dan semuanya direbus / reneh......
tapi huh.. bau dan rasanya amat mengancam.
Zaman sekarang ni bila sebut sup tulang, ada macam-macam stail - ada yang letakkan kentang, karot dan tomato dan ditumis. Sebenarnya sup Utara adalah sup, bukan stew orang putih atau "goulash". Sup adalah SUP.
bawang goreng menambah aroma |
Daun sup dan daun bawang boleh ditambah |
Jom masak sup !!
Bahan-bahannya:
1 kg tulang yang dipotong kecil - dibersihkan ( saya suka tulang belakang @ ekor)
2 tangkai daun saderi
2 tangkai daun bawang
Bahan untuk ditumbuk halus:
4 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1/2 sudu teh jintan manis
10 biji lada hitam
1/2 sudu teh ketumbar
4 biji buah pelaga
2 cm halia
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Cara menyediakannya:
- Panaskan periuk dan tumis bahan yang ditumbuk dengan sedikit minyak masak sehingga wangi.
- Masukkan 3 liter air dan semua tulang.
- Didihkan atau renehkan sehingga daging tulang menjadi lembut.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Angkat dan hidangkan - letakkan daun bawang dan daun sup yang telah dipotong.
- Jangan lupa taburkan bawang goreng.
*** Kalau takut sup berminyak sangat kalau tumis, kita boleh rebuskan tulang bersama bahan yang ditumbuk. Ambil kain putih dan buatkan bunjut - masukkan dalam periuk dan rebus tulang sehingga dagingnya lembut.
*** Sup tulang enak dimakan bersama roti atau nasi atau sebagai bee hoon sup .
Kalau tak mau berlemak, sejukkan dalam peti ais, bila lemak beku angkat dan buangkannya. |
kalau tak suka bawang goreng... |
Mai sepinggan !!
No comments:
Post a Comment