Bahan-bahannya:
225 gm cendawan - kita beli fresh cendawan atau yang kering kenalah rendam sehingga kembang
1 sudu teh thyme fresh dicincang - boleh beli kat cold storage / tesco pun ada
1 sudu teh oregano fresh dicincang
4 ulas bawang putih salai - diketuk
350 gm fusilli
200 ml krim masak
garam dan lada hitam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis (resepi asal pakai butter)
Cara menyediakannya:
- Panaskan minyak/ butter, masukkan bawang putih diikuti dengan cendawan.
- Masakkan dan kacau selama 10 minit - api sederhana sehingga cendawan lembut.
- Masukkan garam, lada dan oregano serta thyme.
- Isikan air dalam periuk lain untuk masak pasta - ikut saja arahan di kotak/ bungkusan fusilli.
- Bila pasta sudah masak, tapiskan ke dalam mangkuk.
- Bila cendawan sudah masak, kuatkan sedikit api dan masukkan krim kacau hingga menggelegak.
- Angkat dan tungkan ke atas pasta dan taburkan thyme dan oregano yang lebih sebagai hiasan.
- Hidangkan.
Mai sepinggan !!
No comments:
Post a Comment