Sambal tumis ikan sardin adalah masakan paling mudah dan sedap. Kalau kat Perlis sambal tumis ikan sardin dibuat dan dijual bersama nasi lemak. Masa sekolah dulu, nasi lemak lauk sambal ikan sardin yang dijual di warung dekat stesen keretapi Arau sangat sedap.
Last sekali aku merasa nasi lemak sambal sardin ialah tahun 2009 dulu. Kenangan yang tak dapat dilupakan..
Bahan-bahannya:
1 tin sardin
20 biji cili kering - dikisar
2 labu bawang besar - dipotong bulat
3 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
3 sudu besar air asam jawa
garam secukup rasa
minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara-cara menyediakannya:
- Tumis bawang tumbuk kedalam kuali sehingga kuning.
- Masukkan cili kisar & masakkan sehingga naik minyak.
- Masukkan ikan sardin, air asam, bawang besar dan garam secukup rasa.
- Apabila bawang hampir masak, tutup api, angkat dan hidangkan.
Mai sepinggan !!
eemmmm, sedap nasi lemak sardin... Arau.. makan 2 bungkus ....
ReplyDeleteyup, nyaman.....
Deleteeemmm, sedap nasi lemak ikan sardin... dekat masjid Arau .... kena 2 bungkus waktu sarapan ... emm nyaman
ReplyDeleteemmm, sedaap, nasi lemak ikan sardin... dekat masjid Arau.. selalu akan kena 2 bungkus .... nak lagi
ReplyDeleteemmm, memang menyelerakan.. nasi lemak sadin dekat masjid Arau.. kena 2 bungkus..makan bersama
ReplyDeletenasil lemak sardin memang menyelerakan,, dekat stesen k/api Arau, mesti kena 2 bungkus ... makan bersama
ReplyDelete