Monday 24 June 2013

SAMBAL TUMIS IKAN SARDIN

Sambal tumis ikan sardin adalah masakan paling mudah dan sedap. Kalau kat Perlis sambal tumis ikan sardin dibuat dan dijual bersama nasi lemak. Masa sekolah dulu, nasi lemak lauk sambal ikan sardin yang dijual di warung  dekat stesen keretapi Arau sangat sedap. 

Last sekali aku merasa nasi lemak sambal sardin ialah tahun 2009 dulu. Kenangan yang tak dapat dilupakan..

Sambal tumis ikan sardin 



Bahan-bahannya:

1 tin sardin 
20 biji cili kering  - dikisar
2 labu bawang besar - dipotong bulat
3 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih  - ditumbuk
3 sudu besar air asam jawa
garam secukup rasa
minyak masak  secukupnya untuk menumis


Cara-cara menyediakannya:

  1. Tumis bawang tumbuk kedalam kuali sehingga kuning.
  2. Masukkan cili kisar & masakkan sehingga naik minyak.
  3. Masukkan  ikan sardin, air asam, bawang besar dan garam secukup rasa.
  4. Apabila bawang hampir masak, tutup api, angkat dan hidangkan.



Mai sepinggan !!





6 comments:

  1. eemmmm, sedap nasi lemak sardin... Arau.. makan 2 bungkus ....

    ReplyDelete
  2. eemmm, sedap nasi lemak ikan sardin... dekat masjid Arau .... kena 2 bungkus waktu sarapan ... emm nyaman

    ReplyDelete
  3. emmm, sedaap, nasi lemak ikan sardin... dekat masjid Arau.. selalu akan kena 2 bungkus .... nak lagi

    ReplyDelete
  4. emmm, memang menyelerakan.. nasi lemak sadin dekat masjid Arau.. kena 2 bungkus..makan bersama

    ReplyDelete
  5. nasil lemak sardin memang menyelerakan,, dekat stesen k/api Arau, mesti kena 2 bungkus ... makan bersama

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...