Kueh Ketayap.. di sebelah utara kami panggil kueh ni ketayap. Ada juga orang menyebutnya kueh dadar. Kalau di kampung saya, ketayap ini warna asalnya ialah hijau daun pandan. Kalau guna daun pandan, warna hijaunya cantik dan berbau wangi.
Kueh Ketayap |
Inti kueh dadar ini dibuat daripada kelapa dan gula merah atau gula melaka. Intinya mestilah pekat dan lekit sedikit, barulah ngam !!
Ketayap biasanya dimakan sebagai minum petang atau masa kita orang kecil-kecil dulu, emak selalu buatkan bekal untuk ke sekolah atau untuk parti kelas.
Senang saja buat ketayap! JOM...
Bahan-bahannya untuk inti:
150 gm gula melaka
3/4 cawan air
1/2 biji kelapa parut ( kalau boleh kelapa yang belum tua lebih sedap)
sehelai daun pandan - disimpulkan
garam secukup rasa
Cara menyediakannya:
- Gaulkan semua bahan untuk inti dalam periuk bersama daun pandan yang disimpulkan.
- Masakkan di atas api sederhana sambil kacau sampai sebati dan melekit sedikit.
- Angkat dan sejukkan.
Bahan-bahan untuk kulit:
1 cawan tepung gandum - diayak
1/2 cawan santan (jika suka)
1 biji telur
8 helai daun pandan - dipotong kecil dan dimesin dengan 1 cawan air - ambil jus hijau
Cara menyediakannya:
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk adunan.
- Masukkan telur, santan dan air daun pandan sedikit demi sedikit menjadi better sederhana cair.
- Tapiskan bancuhan/ adunan tadi agar adunan sekata / tidak berketul.
- Panaskan kuali dan sendukkan better ke dalam kuali dan ratakannya.
- Apabila masak, angkat dan masukkan inti.
- Gulung, lipatkan bahagian tepinya dan gulung hingga kemas.
- Buat sehingga selesai dan hidangkan.
Better untuk ketayap |
Kulit yang sudah masak |
Letakkan inti di bahagian hujung |
Gulung, lipat ditepi dan gulun sampai habis |
Nyummy.. |
Mai sepinggan!!
Sedap....bak mai sikit.... I selalu buat kat sini...Sri Lanka byk kelapa n gula merah. ...
ReplyDeletemesti harganya murah kan... dah la murah ori dan fresh tu..
Delete