cili padi, bawang besar, limau nipis, kacang, halia, kelapa, udang kering, daun kaduk dan sirap/manisan |
kelongsong diisi dengan miaen kam |
Bahan-bahan miaen kam |
Hmmm.. bagi yang takut mencuba, ikut saja instruction dan nikmati kepelbagaian rasa dalam Miaeng Kam ini - manis, masam, pedas, masin, lemak.. menarik !!
Jom cuba Miaen Kam - Thai: เมี่ยงคำ !!
Bahan-bahannya;
20 helai daun kadok - dibersihkan
1 cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak)
3 sudu besar udang kering
1 biji limau nipis - dikupas dan potong dadu kecil-kecil
2 cm halia - dibersihkan dan potong dadu kecil-kecil
1 biji bawang besar - dipotong dadu kecil-kecil
1 cawan kelapa segar - dipotong halus dan goreng tanpa minyak
8 biji cili padi - potong kecil-kecil
Sosnya:
1 cawan gula melaka
7 ekor udang kering - tumbuk
1 cawan air
garam secukup rasa
* semua bahan di atas dimasak bersama sehingga pekat. Angkat dan sejukkan.
Cara menyediakannya:
- Bentukkan daun kaduk seperti bentuk kon.
- Isikan serba sedikit bahan-bahan di atas kedalam kon kaduk.
- Masukkan satu sudu teh sos ke dalam daun kaduk yang berisi bahan tadi.
- Siap untuk dimakan dan nikmatilah kombinasi rasanya yang pelbagai...
Mai sepinggan !!
Hhhmmm...hingga tak terkata.
ReplyDeleteRasa jangan tak rasa!