NASI AYAM - kadang-kadang terasa teringin makan nasi ayam, gerai di Melawati banyak jual nasi ayam... Nasi ayam Linda Onn pun ada. Macamana pun aku lebih suka masak sendiri. Sebabnya satu sahaja - tak tahan dengan perencah @ perisa yang diguna - terasa sangat ajinomotonya.
Apa tunggu lagi...Hari ni kita masak nasi ayam yang mudah tapi sedap !!
JOM!!
Nasi ayam + sos cili + kicap :) |
1 ekor ayam bersihkan - jangan potong
5 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
2 inci halia
2 tangkai daun bawang
1/2 biji timun
2 biji tomato
4 helai daun salad
garam, lada sulah,
minyak untuk menggoreng ayam
300 gm beras panjang
Cara-caranya:
- Bersih dan toskan beras.
- Masakkan air secukupnya dalam periuk untuk merebus ayam. Pastikan air dapat menenggelami ayam.( Untuk masak nasi dan sup)
- Masukkan halia dan rebus sehingga mendidih.
- Masukkan ayam, rebus sebentar lebih kurang 20 minit dan keluarkan ayam.
- Toskan ayam, kemudian perapkan dengan kicap cair dan pekat selama satu jam.
- Gorengkan ayam sehingga kuning-kekuningan.
- Tapiskan air rebusan ayam tadi dan jerang semula dan perisakan.
- Bahagikan air rebusan ayam kepada dua bahagian, satu untuk masak nasi dan satu untuk sup.
- Masak nasi seperti biasa menggunakan air rebusan ayam.
- Bila siap, hidangkan bersama daun salad, timun, tomato, sos cili dan sup.
Bahan untuk sosnya:
6 biji cili besar merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
garam, gula, cuka secukup rasa
* Semua bahan-bahan di atas dimesin .
Ayam yang diperap kicap dan digoreng |
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment