Friday, 4 October 2013

SUP IKAN

Apakah hidangan yang  paling senang dan menyihatkan untuk hari ini?? Sebelum sampai rumah tadi, terbayang-bayang nak merasa sup ikan. Kebetulan dalam peti sejuk masih ada kepala ikan jenahak.... hmm best !!


Sup Ikan kegemaran 

Jom kita masak sup kepala ikan jenahak.  Paling senang dan mudah tapi SEDAP!!

Bahan-bahannya:

1 ekor kepala ikan jenahak dibersihkan dan dipotong 4 
1 batang karot dipotong
2 keping daun kobis (jika suka)
2 batang daun sup
2 batang daun bawang
1 sudu teh lada putih
2 inci halia (dipotong nipis)
2 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
3 sudu besar rempah sup  - aku suka rempah sup Wak Sernan dari Muar 
1 1/2 liter
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara Menyediakannya:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia.
  2. Kacau sehinggga layu dan masukkan rempah sup dan kacau hingga wangi.
  3. Masukkan kepala ikan dan karot dan masukkan air secukupnya.
  4. Masukkan lada putih.
  5. Masukkan daun kobis serta garam secukup rasa dan biarkan sehingga kois layu.
  6. Tutup api, masukkan daun sup dan daun bawang dan hidangkan.

Kalau tak suka kepala ikan boleh guna isi ikan



Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...