Jom kita masak sup kepala ikan jenahak. Paling senang dan mudah tapi SEDAP!!
Bahan-bahannya:
1 ekor kepala ikan jenahak dibersihkan dan dipotong 4
1 batang karot dipotong
2 keping daun kobis (jika suka)
2 batang daun sup
2 batang daun bawang
1 sudu teh lada putih
2 inci halia (dipotong nipis)
2 ulas bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
3 sudu besar rempah sup - aku suka rempah sup Wak Sernan dari Muar
1 1/2 liter
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya:
- Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia.
- Kacau sehinggga layu dan masukkan rempah sup dan kacau hingga wangi.
- Masukkan kepala ikan dan karot dan masukkan air secukupnya.
- Masukkan lada putih.
- Masukkan daun kobis serta garam secukup rasa dan biarkan sehingga kois layu.
- Tutup api, masukkan daun sup dan daun bawang dan hidangkan.
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment