Tuesday, 15 October 2013

KETAM SWEET N SOUR

Ketam merupakan makanan laut kegemaran. Apa lagi kalau "King Crab"... tapi kat mana ye boleh dapat King Crab ni????

Pengalaman berjalan-jalan di Tamu Kota Belud memberi peluang menyaksikan pelbagai jenis ketam. Harganya juga murah... yang penting fresh.

Semasa berjalan-jalan di Kota Belud, aku sempat membeli ketam merah dan puas meratah ketam rebus. Berbagai cara masak ketam...  stim,  goreng dan masak lemak, kari, singgang, salut tepung dan  sweet sour.

Ketam siap direbus


Ketam Sweet Sour  kegemaran aku 
Hari ini resepi ketam sweet sour ni aku ikut resepi makan-makan seafood di Carrie Island. 

Jom masak ketam sweet sour !!

Bahan-bahannya:

4 ekor ketam merah/ nipah - dibersihkan dan direbus
1/2  cawan cili sos
1/4 cawan tomato sos
2 ulas bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
1 biji telur ayam
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan  air sejuk
minyak untuk menumis

Cara-cara menyediakannya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Tumiskan bawang dan kacau hingga kekuningan.
  3. Masukkan cili sos dan tomato sos.
  4. Masukkan air, gula dan garam secukup rasa.  Kacau.
  5. Masukkan telur , ketam dan kacau.
  6. Angkat dan hidangkan.
Pilih ketam yang berat, banyak isinya


Mai Sepinggan !!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...