Monday 14 October 2013

BURGER AYAM

Burger! Burger ayam pula kali ni dan pastinya buat sendiri makan sendiri :) 
Mudah, cepat dan sedap....berbaloi-baloi !!
Bahan-bahannya dan cara-cara menyediakannya:

Mesinkan daging ayam 

Aku guna sebanyak 500 gm daging ayam.
Untuk menambahkan perisa burger ini aku masukkan 1 sudu besar lada hitam, 1 labu bawang besar dan 3 ulas bawang putih.
Kemudian masukkan garam secukup rasa. Mesin hingga halus. 

Bila siap mesin - bentukkan bulat dan nipiskan setebal 1cm.

 Tekan untuk leperkannya...

Panaskan minyak dalam kuali, goreng atau bakar burger ayam ini sehingga masak.

Balik-balikkan....


Bakar atau goreng mengikut selera masing-masing


Kepada yang ramai anak, boleh buat banyak-banyak dan simpan dalam freezer.... bila teringin bila-bila masa boleh buat burger!!


 Bila dah masak, hidangkan dengan  roti atau bun burger dan susunkan sayur-sayurannya:
  • Timun, tomato, bawang holland, daun salad (lettuce)
  • Kalau suka boleh juga letakkan jeruk timun / dill
  • Jangan lupa letak sos-sos yang disukai ; mustad, mayo, tomato sos dan cili sos.


Pilihan roti atau bun, ikut selera masing-masing, boleh guna sesame bun atau whole meal bun.

YummY !!
Note:
Dalam semua  resepiku, aku tidak guna serbuk perasa... ikutlah selera sendiri :)




 "The best burger is at home"

Mai Sepinggan !!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...