Sunday, 20 October 2013

BENGKANG UBI KAYU @ BINGKA UBI

Juadah minum petang hari ini ialah bengkang ubi kayu. Seharian bertungkus lumus di kebun belakang rumah, dapat juga 5 ketul ubi kayu.

Selepas diparut, dapat  lima cawan besar (5 mug).  Dibakar dan hampir masak,  semerbak bau nya !!


Jom buat bengkang ubi kayu... resepinya:

Bahan-bahannya: 

250 gm ubi kayu ( diparut dan diperah)
250ml air gula  pasir ( pekat)
250 ml  santan pekat
1 biji telur
sedikit butter untuk disapu pada loyang
garam secukup rasa
pewarna kuning

Cara menyediakannya:
  1. Bancuh ubi parut dengan santan dan air gula pekat.
  2. Pukul telur dengan garpu, masukkan dalam adunan ubi.
  3. Sapukan loyang dengan butter.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang. Ratakan.
  5. Bakar sehingga masak dan perang di atasnya.
Masukkan dalam loyang dan sedikit butter di atasnya

Bakar sehingga  perang di atasnya

Biarkan sejuk sebelum dipotong



Mai Sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...