Lompang yang enak. |
Di zaman kanak-kanak dulu aku hairan kenapa kueh ni berlubang di tengah... Hahh.. sebenarnya lompang yang baik mesti berlubang / lompang di tengahnya, untuk diisi dengan kelapa parut/ nyok.
Jom buat kueh lompang untuk minum petang ...
Bahan-bahannya:
300 gm tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah
1/2 biji kelapa parut - gaulkan dengan sedikit garam.
air kapur 1/2 cawan
Cara menyediakannya:
- Masakkan gula merah dan gula putih dengan 3 cawan air sehingga larut, angkat dan sejukkan.
- Campurkan tepung beras dan tepung jagung, air kapur.
- Masukkan sedikit garam.
- Masukkan air gula dan kacau sehingga sebati.
- Panaskan cawan lompang dalam kukusan.
- Tuangkan adunan ke dalam semua cawan sehingga 3/4 cawan dan kukus sehingga masak.
- Setelah masak, keluarkan kueh dari acuan dan sejukkan.
- Letakkan kelapa parut dalam lubang - hidangkan !!
Nyummm..nyumm!! |
Cawan Lompang |
Cawan Lompang |
Mai sepinggan !!!
No comments:
Post a Comment