Saturday, 19 October 2013

LOMPANG

Kueh Lompang !! Fav. allahyarham emak ...., dia buat lompang yang terbaik di dunia meski pun tak pernah ada timbangan metric.... gula merah dan kelapa yang segar.... harumnya....

Lompang yang enak.

Di zaman kanak-kanak dulu aku  hairan kenapa kueh ni berlubang di tengah... Hahh.. sebenarnya lompang yang baik mesti berlubang / lompang di tengahnya, untuk diisi dengan kelapa parut/ nyok.

Jom buat kueh lompang untuk minum petang ...

Bahan-bahannya:

300 gm tepung beras 
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula putih
1/2 cawan gula merah
1/2 biji kelapa parut - gaulkan dengan sedikit garam.
air kapur 1/2 cawan

Cara menyediakannya:
  1. Masakkan gula merah dan gula putih dengan 3 cawan air sehingga larut, angkat dan sejukkan.
  2. Campurkan tepung beras dan tepung jagung, air kapur.
  3. Masukkan sedikit garam.
  4. Masukkan air gula dan kacau sehingga sebati.
  5. Panaskan cawan lompang dalam kukusan.
  6. Tuangkan adunan ke dalam semua cawan sehingga 3/4 cawan dan kukus sehingga masak.
  7. Setelah masak, keluarkan kueh dari acuan dan sejukkan.
  8. Letakkan kelapa parut dalam lubang - hidangkan !!
Lompang dan kelapa parut 

Nyummm..nyumm!!

Cawan Lompang 

Cawan Lompang 

Boleh juga guna daun pandan untuk lompang hijau


Mai sepinggan !!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...