Monday, 9 September 2013

DAGING BAKAR

Salam.... daging bakar! Best kan kalau bakar daging & cecah dengan air asam...Kalau bingung nak pilih daging bahagian mana yang nak bakar, jangan risau, pilih je bahagian "Rib" atau daging  rusuk. Pilihan lain ialah bahagian  "chuck" atau  batang pinang. 
Takkan menyesal punya..... !!

Daging bakar siap dihiris

Sebelum bakar diperapkan dengan garam  &  kunyit

dan bakar dengan oven atau arang

Boleh juga diletakkan sedikit lada hitam

Bila masak, balut dulu dalam aluminium foil selama 15 minit,
 buka dan hiris nipis-nipis... 

dan boleh cecah dengan air asam :)

Cili api, bawang besar, tomato - dipotong dadu,
Masukkan belacan, air asam, sedikit gula dan limau nipis



Mai Sepinggan!!





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...