Friday 12 July 2013

KARI KEPALA IKAN JENAHAK

Perghhhhhh...... kari kepala ikan Jenahak! Tiada apa-apa lagi yang perlu diceritakan, jikalau nak masak kari (gulai) aku takkan tinggalkan apa yang emak ajar dari kecil.. memang kari orang Perlis adalah yang terbaik ! Mintak maaf ye, :)

Antara kepala ikan yang paling best nak buat kari ialah ikan jenahak, ikan nyok-nyok dan ikan gerut-gerut. Kalau di Sabah kepala ikan putih atau ikan merah  pun kira ok.

Jom buat kari kepala ikan jenahak.....


Bahan-bahannya:
1 biji kepala ikan Jenahak - dibelah 2 dan dibersihkan 
6 sudu besar rempah kari ikan dibancuh dengan 1 cawan air jadikan pes pekat
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu ten halba campur
4 sudu besar air asam jawa pekat
garam secukup rasa
600 ml  santan sederhana pekat
6 sudu besar minyak masak
8 biji kacang bendi
6  sudu besar minyak untuk menumis

Cara Menyediakannya:
  1. Panaskan minyak dalam periuk.
  2. Tumiskan bawang yang ditumbuk dan halba campur sampai kuning.
  3. Masuk rempah kari dan daun kari dan kacau hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan dan kepala ikan.
  5. Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa.
  6. Masukkan kacang bendi.
  7. Masakkan hingga mendidih. (pastikan santan tidak pecah minyak)
  8. Tutup api, angkat dan hidangkan.


Mai Sepinggan !!

Kenangan ku:
Alangkah indahnya sewaktu pertama kali aku menyediakan kari untuk mu.....


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...