Antara kepala ikan yang paling best nak buat kari ialah ikan jenahak, ikan nyok-nyok dan ikan gerut-gerut. Kalau di Sabah kepala ikan putih atau ikan merah pun kira ok.
Jom buat kari kepala ikan jenahak.....
Bahan-bahannya:
1 biji kepala ikan Jenahak - dibelah 2 dan dibersihkan
6 sudu besar rempah kari ikan dibancuh dengan 1 cawan air jadikan pes pekat
1 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah - tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu ten halba campur
4 sudu besar air asam jawa pekat
garam secukup rasa
600 ml santan sederhana pekat
6 sudu besar minyak masak
8 biji kacang bendi
6 sudu besar minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya:
- Panaskan minyak dalam periuk.
- Tumiskan bawang yang ditumbuk dan halba campur sampai kuning.
- Masuk rempah kari dan daun kari dan kacau hingga naik minyak.
- Masukkan santan dan kepala ikan.
- Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa.
- Masukkan kacang bendi.
- Masakkan hingga mendidih. (pastikan santan tidak pecah minyak)
- Tutup api, angkat dan hidangkan.
Mai Sepinggan !!
Kenangan ku:
Alangkah indahnya sewaktu pertama kali aku menyediakan kari untuk mu.....
karii... habis licin ... memang menyelerakan..
ReplyDeletekari utara !!
Delete