Tasty little custard treats with the caramelized sugar on top!
Jom buat crème brûlée :
Bahan-bahannya:
1 biji telor - saiz besar
4 biji telor merah - (saiz besar)
1/2 cawan gula pasir dan 1 sudu tambahan untuk setiap satu ramekin
3 cawan krim
1 sudu teh vanilla
1 sudu teh orange
Cara menyediakannya:
Panaskan oven 180'C.
- Putarkan semua telur dan gula sehingga sebati.
- Panaskan krim tetapi jangan sampai mendidih.
- Tuangkan krim ke dalam telur.
- Masukkan vanila dan perasa orange.
- Masukkan adunan kedalam ramekin.
- Letakkan ramekin ke dalam dulang pembakar.
- Tuangkan air mendidih sehingga separuh ramekin.
- Bakar selama 35 hingg 40 minit sehingga puding beku. Angkat dan sejukkan.
- Masukkan ke peti ais yntuk menyejukkannya.
- Untuk menghidang, taburkan gula dengan rata di atas setiap crème brûlée.
- Gunakan "kitchen blowtorch" untuk panaskan gula sehingga menjadi karamel.
- Biarkan seketika sehingga karamel menjadi keras.
- Hidangkan....
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment