Oppss tidak ku lupa..terima kasih Sai, kerana meredah malam dengan LRT ke 16P4...
Jom..
Bahan-bahannya:
2 cawan ikan bilis - dibersihkan dan belah dua - goreng dengan minyak
1/2 cawan cili mesin
1/4 cawan kacang tanah - goreng dengan minyak
3 ulas bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 helai daun limau purut
1 keping kecil asam gelugor
2 sudu besar gula
minyak untuk menggoreng bilis dan menumis
garam secukup rasa
Cara menyediakannya:
- Panaskan kuali dan goreng ikan bilis sehingga rangup. Angkat dan sejukkan. ( Jangan hangit ya! )
- Dalam kuali yang lain, panaskan 3 sudu besar minyak dan tumis bawang- sehingga kekuningan.
- Masukkan cili mesin dan daun limau purut, asam keping dan masak sehingga naik minyak
- Masukkan gula - kalau tak suka manis, jangan letak banyak.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Bila cili sudah pekat dan sebati dengan gula, tutup api.
- Kacau dan biarkan sejuk seketika.
- Masukkan ikan bilis dan kacang yang digoreng tadi dan gaul sehingga rata.
- Biarkan ia betul-betul sejuk dan simpan dalam botol kedap udara.
Boleh simpan semingggu lebih :) |
Nota:
Kalau suka boleh juga ditambahkan dengan tempe goreng atau kentang cip
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment