Akhirnya... terciptalah sejarah membuat sushi buat pertama kali di16P4...
Beginilah resepinya yang aku ikut daripada beras cap Sumo (Calrose Rice)
Beras Jepun |
1 cawan beras Sumo Calrose
2 cawan air
* Masakkan dalam Rice cooker dan apabila masak, biarkan selama 10 minit.
Sumo calrose rice |
Cara menyediakan Hand-rolled Sushi:
1. Campurkan 3 cawan nasi beras Jepun dengan sos perasa (cuka dicampur gula) |
2. Sendukkan nasi dan ratakan di atas kepingan nori 3. Letakkan kepingan salmon, zuchini atau apa-apa sayuran yang digemari |
4. Gulungkan sushi menjadi bentuk selinder |
5. Potong sehingga selesai |
Sedap! |
Cantik |
5. Isikan nasi Calrose ke dalam tahu Jepun dan letakkan salmon atau telur dadar |
Susun dan hidangkan |
Hidangkan bersama sos sashimi |
Sos sashimi, wasabi dan jeruk halia |
Mai Sepinggan !!
No comments:
Post a Comment