Saturday 20 July 2013

REBUNG MADU SAYUR MANIS UBI KELEDEK

Cuti-cuti zaman dulu-dulu dan berkumpul adik beradik untuk makan tengah hari, menu yang mesti ada ialah sayur manis rebung dengan bayam dan ubi keledek. 

Di samping itu ianya tak sah kalau tak dak ikan temenung bakar cecah cili kicap dan bawang,
 diletak sikit air limau nipis...
Kat Kuala Lumpur, mana nak cari rebung segar. Kalau di pasar tani atau pasar malam, depa jual rebung masam yang baunya amat menggerunkan....

Sekarang aku dah tanam pokok buluh sendiri kat belakang rumah... jadi nak dapat rebung dah tak ada masalah :)


sayur rebung dengan keledek

Jom masak sayur manis rebung ;

Bahan-bahannya:

1 mangkuk rebung segar - dicincang halus.
1 ketul ubi keledek - dibersihkan, kupas dan potong kecil
1 sudu besar  udang kering atau ikan bilis
3 tangkai daun bayam
1/2 inci belacan
2 ulas bawang merah - dimayang
1 liter air
garam secukup rasa 

Cara Menyediakannya:

  1. Rebus rebung yang telah dicincang sehingga airnya tinggal separuh dan hilang pahitnya.
  2. Masukkan belacan dan bawang merah dan udang kering.
  3. Masukkan daun bayam dan garam
  4. Biarkan sehingga bayam lecur.
  5. Angkat dan hidangkan bersama nasi dan ikan bakar.

Mai sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...