Jeng ..jeng...dan aku pun mula belajar menyediakan botok...okeylah tak la susah pun...cuma bungkusannya tak berapa cantik. Perlu berlatih lagi !
Bahan untuk dimesin:
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 sudu besar jus asam jawa
secubit jintan manis, ketumbar dan lada hitam
garam dan gula secukup rasa
Daun-daun untuk ulam:
6 helai pucuk bebuas
6 helai daun kadok
6 helai pucuk ubi kayu
6 helai pucuk mengkudu
3 helai daun cekur
2 helai daun kunyit dihiris halus
4-5 sudu besar pati santan
3 keping ikan tenggiri
3 sudu besar rempah kari ikan
Daun pisang untuk membungkus - potong selebar 8 inci dan di layur
Cara Menyediakannya:
- Bersihkan ikan dan toskan.
- Campurkan bahan yang dimesin dengan serbuk kari.
- Masukkan garam, gula, air asam jawa, daun kunyit, pati santan dan digaul rata.
- Bahagikan ulaman kepada 3 bahagian dan susun berasingan di atas daun pisang (untuk dijadikan 3 bungkus)
- Letakkan rempah yang digaul tadi di atas pucuk-pucuk ulam, diikuti dengan ikan.
- Tutup ikan dengan rempah dan ulam serta bungkus.
- Kukus sehingga masak ( lebihkurang 15 - 20 minit)
- Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Mai Sepinggan!!
No comments:
Post a Comment