Saturday, 8 March 2014

TENDERLOIN STEAK

Bila teringat nak makan steak, tak ada apa yang susah sangat nak masaknya... kita cuba masak sendiri.. apa-apa pun pan-fried saja...

tenderloin steak
Jom kita masak steak hari ini...

Bahan-bahannya:
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu teh garam
1 sudu besar rosemary incang kasar
2 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar kulit lemon diparut
1 keping daging tenderloin (300 gm) 
boleh juga guna ribeye

Cara Menyediakannya:
  1. Campurkan semua bahan, lumurkan dan perapkan daging dengan campuran di atas selama sejam.
  2. Panaskan skillet cast-iron dengan api sederhana.
  3. Ambil daging sahaja dan tanggalkan bahan marinate.
  4. Letakkan dalam skillet dan bakar sehingga dua minit. 
  5. Terbalikkan steak dan bakar dua minit lagi.
  6. Terbalikkan semula ke dua-dua belah untuk mendapat kesan bakar selama dua minit sebelah lagi sehingga masak. Biar kan selama lima minit.
  7. Angkat dan hidangkan dengan tomato, jagung, tomato dan juga sayuran yang disukai.

Mai Sepinggan !!


Saturday, 1 March 2014

MEE KARI .. PEKAT-PEKAT GITU SEDAP !!!

Yeaaaaa..... hari ini kita buat mee kari. Mee kari yang pekat-pekat kuahnya.. original, macam zaman dulu-dulu makan dekat gerai di Benteng  (sekarang dah jadi stesen LRT Masjid Jamek ?) atau dekat Kompleks Munsyi Abdullah ( sekarang dah jadi Balai Polis Dang Wangi?). Allahyarham Abang Nan selalu belanja makan mee kari di sana....



Ada terung goreng, kacang panjang, sawi dan sambal 



Jangan lupa tahu pok dan telur rebus



owhhhhhh mennn!!!



Dalam kari ini aku letak juga ketam, kerang  dan sotong ball ... tapi hari ini tak sempat cari kerang 

Bahan-bahannya untuk kari :

1/4 bungkus rempah kari ikan - jadikan pes
1 kg santan pekat +  1 1/2 liter air
5 ulas bawang putih dan 4 ulas bawang merah tumbuk
1 tangkai daun kari
2 sudu halba campur (kas-kas)
2 batang serai
1 cawan minyak untuk menumis
3 keping asam keping garam - tambah jika nak masam lebih
garam secukup rasa

* isi kari
2 ekor ketam bersihkan dan potong 4,
5 ekor  udang kertas - aku suka saiz besar
5 biki bebola ketam - belah dua 
10 biji tahu pok
1 cawan kerang rebus dan dikopek

Cara menyediakannya:
  1.  Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang, masukkan halba campur dan kacau hingga layu.
  2. Masukkan rempah dan daun kari  dan kacau sampai naik minyak.
  3. Masukkan ketam dan udang - kacau sebentar.
  4. Masukkan asam keping, santan, tahu pok dan sotong ball.
  5. Masukkan garam dan kacau perlahan sehingga masak.
  6. Angkat dan hidangkan.

Bahan-bahan lain untuk mee:
1 paket mee kuning - di celur 
2 tangkai sawi - di bersihkan, potong dan celur.
3 papan kacang panjang - di potong dan goreng hingga masak
1 biji terung - dipotong dan goreng hingga masak
2 biji telur di rebus keras dan belah 2
1 mangkuk sambal cili - jika suka




Mai Sepinggan !! 

Sunday, 23 February 2014

CUCUR BADAK

Salam... hari ini kita buat cucur badak, minum petang dan juga bila-bila nak makan pun boleh... hmmm ada sahabat bertanya, kalau cucur udang kita boleh nampak udang dalamnya, kalau cucur badak, kat mana badaknya? Ha ha ha .... apa-apa je...

Cucur badak yang Allahyarham emak buat adalah yang paling sedap , tiada tandingannya. Ubi keledek yang segar, kelapa serta udang yang segar untuk intinya. No compromise!! Biasanya inti untuk cucur badak ini sama seperti inti pulut udang.

Jom kita buat cucur badak..

Bahan-bahan untuk intinya:

Sila Rujuk resepi inti pulut udang !

Bahan-bahan Doh :

2 biji keledek putih sederhana besar
3 sudu besar  tepung gandum 
1/2 sudu teh garam halus
minyak untuk menggoreng

Cara menyediakan doh:


Buangkan kulit ubi dan rebus sampai empuk, angkat dan sejukkan.

hancurkan/ lecekkan

 Bentukkan doh bulat dan buat lubang untuk masukkan inti ke dalamnya.Tutup lubang dan bentukkan bulat dan leperkan sedikit. Buat sehingga habis doh.

Panaskan minyak dan goreng sehingga masak ~ kekuningan keperangan.

Angkat dan toskan!

Udang Inside!!


Mai Sepinggan !!!

Thursday, 20 February 2014

LONDON ALMOND

Buat apa hari ni? Petang-petang sambil berehat,  jom buat London Almond... Ahaha kalau kita pergi cari resepi London Amond ini di London..... tak kan jumpa punya....kerana ianya bukan berasal dari London.
Di sini aku nak kongsi resepi London Almond dari buku resepi lama kepunyaan ku.. sudah tentu aku punya resepi, aku buat dan aku katakan ianya sedap !!

Jom buat London Almond....

London Almond kegemaran semua

Dihidangkan di pagi aidil fitri 
Bahan-bahannya:

50 gm tepung beras
735 gm tepung gandum
50 gm tepung kastad
250 gm butter
200 gm gula icing
2 biji merah telur
almond kupas secukupnya - bakar separuh masak
almond cincang secukupnya - bakar masak tapi jangan kuning

Cara menyediakannya:
  1. Putarkan butter dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan telur, masukkan tepung dan gaul sehingga sebati.
  3. Bentukkan sebesar ibu jari dan masukkan almond.
  4. Bakar sehingga masak dan sejukkan.
  5. Cairkan coklat tanpa air dan bila hampir kering angkat.
  6. Biarkan sejuk sedikit dan celupkan satu persatu 
  7. Taburkan almond cincang di atasnya.
  8. Masukkan ke dalam cawan kertas dan hidangkan.
  9. Boleh disimpan dalam bekas kedap udara selama dua minggu.




Mai Sepinggan !!

Wednesday, 19 February 2014

TAHU BAKAR

Alhamdulillah, hari ini ada masa untuk menyiapkan menu hari ini...Tahu Bakar!! Aku rasa tahu bakar ini asalnya dari Johor kot... biasanya tahu bakar, mesti makan dengan kuahnya.. kalau kuahnya tak ngam, tak bestlah... Kalau nak buat tahu bakar ini, aku reka-reka sendiri buat cara mudah je..

Jom buat tahu bakar...

Tahu bakar yang sedap !!

Kuahnya yang pedas dan berkacang
Bahan-bahannya:

10 biji tahu pong ( tahu kering)
1/2 batang karot - diparut
1/2 batang timun - dibuang biji dan parut
1 cawan taugeh - dibersihkan
1/2 biji sengkuang - diparut

Cara menyediakannya:

  1. Tebukkan tahu di bahagian tengahnya ketepikan.
  2. Campurkan semua  sayuran yang diparut tadi.
  3. Sumbatkkan kedalam tahu dan bakar di atas bara api.
  4. Bila kekuningan, balik-balikkan.
  5. Angkat dan hidangkan bersama sos kacang.

Yummy!!

Sos kacang:

Ambil kuah rojak. Sila lihat resepi kuah rojak :
http://maisepinggan.blogspot.com/2013/06/rojak-buah.html


Wow... panas dan rangup..

satu biji , dua biji.... tak mungkin cukup !!


Mai Sepinggan !!

Monday, 17 February 2014

TURKEY FOODIE TRIP - GRILLED BLUE-FISH

Grilled Blue Fish - is one of Turkish dish served during my Turkey Foodie Trip. This is closest to home with the fishy smell that all other Turkish food failed to produce. Most other food are "scentless". The rice is also quite close to nasi dageee (nasi dagang).


serve with pilaff
Let's grill the blue fish...

Ingredients:
4 medium size blue-fish
1/2 cup of olive oil
1 lemon
1 onion, parsley

Method:
  1. Clean, wash and drain the fish. Sprinkle with salt and let stand for an hour.
  2. Lightly brush them with oil, put them on the grill about 5-6 cm over the fire.
  3. Grill for about 8 to 18 minutes depending on the size of the fish.
  4. Arrange them in a dish. Pour over lemon juice mixed with some olive oil.
  5. Serve with pilaff together with  slice onion.( cut and rub them with some salt, wash and drain. Mix them with parsely).
Mai Sepinggan !!

Saturday, 15 February 2014

TURKEY FOODIE TRIP - DESSERT

Keenakkan makanan Turki.... arggghhhh... 
Jom jalan-jalan cari makan di Turki, lihat makanan yang indah-indah, menarik dan menyelerakan..

Jalan-jalan di Turki semasa musim sejuk yang lepas sangat mengujakan... Aku beli sebuah buku resepi dan tak sanggup rasanya nak menyediakan juadah Turki di Malaysia ini..

Kita tengok gambar pun kira oklah ye dan pertama sekali kita jamu mata dengan makanan pencuci mulut yang selalu dihidangkan di Turki..

Jom ..

Bakhlava ... OMak... Manisnya!!


Rice Pudding ~ ini tak manis

Rice Pudding yang enak


Bakhlava - diamond cutting manis gile


Cake ~ manis juga


Halwa ~ manis sangat

Halwa ~ ini pun manis

Halwa ~ manis dan manis

Halwa ~ nampak tak manis tapi manis

Semuanya sangat-sangat manis

Yogurt with honey and poppyseed ~ tak manis
Yogurt dengan honey dan ditaburkan poppyseed atasnya merupakan suatu yang baru untuk dicuba... sangat enak. Kalau ke Turki lagi mau saja aku makan lagi..

Woww... pendek kata kalau aku menetap di Turki dua tiga bulan, mesti muka bertambah-tambah manis..


Mai Sepinggan !!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...