Saturday, 8 March 2014

TENDERLOIN STEAK

Bila teringat nak makan steak, tak ada apa yang susah sangat nak masaknya... kita cuba masak sendiri.. apa-apa pun pan-fried saja...

tenderloin steak
Jom kita masak steak hari ini...

Bahan-bahannya:
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu teh garam
1 sudu besar rosemary incang kasar
2 ulas bawang putih - cincang
1 sudu besar kulit lemon diparut
1 keping daging tenderloin (300 gm) 
boleh juga guna ribeye

Cara Menyediakannya:
  1. Campurkan semua bahan, lumurkan dan perapkan daging dengan campuran di atas selama sejam.
  2. Panaskan skillet cast-iron dengan api sederhana.
  3. Ambil daging sahaja dan tanggalkan bahan marinate.
  4. Letakkan dalam skillet dan bakar sehingga dua minit. 
  5. Terbalikkan steak dan bakar dua minit lagi.
  6. Terbalikkan semula ke dua-dua belah untuk mendapat kesan bakar selama dua minit sebelah lagi sehingga masak. Biar kan selama lima minit.
  7. Angkat dan hidangkan dengan tomato, jagung, tomato dan juga sayuran yang disukai.

Mai Sepinggan !!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...